Είναι ένας τρόπος εκγύμνασης που συνηθίζουν να επιλέγουν νεότερα σε ηλικία άτομα. Όμως, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αποτελεί πιο αποτελεσματικό τρόπο από την αερόβια άσκηση σχετικά με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης, ερευνητές στην Κίνα συνέκριναν την επίδραση του Tai Chi έναντι πιο έντονων αερόβιων δραστηριοτήτων όπως τρέξιμο, έντονο περπάτημα και ποδηλασία.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δυο μεγάλα νοσοκομεία της Κίνας, από τον Ιούλιο 2019 έως τον Ιανουάριο του 2022, με 342 συμμετέχοντες 18-65 ετών οι οποίοι είχαν προϋπέρταση.
Ερευνητές του China Academy of Chinese Medical Sciences, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 2 ομάδες-η μια έκανε Tai Chi και η άλλη αερόβια άσκηση, όπως ανέβασμα σκάλας, τρέξιμο, ποδήλατο, 4 φορές την εβδομάδα για ίδιο διάστημα.
Η κύρια μέτρηση της επιτυχίας ήταν η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο μετά από 12 μήνες.
Μισοί από τους συμμετέχοντες μέσης ηλικίας 49 ετών έκαναν Tai Chi για μια ώρα σε 4 εβδομαδιαίες επιβλεπόμενες συνεδρίες για ένα χρόνο.
Η ομάδα του Tai Chi είχε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της συστολικής πίεσης σε σύγκριση με την ομάδα αερόβιας.
Οι συμμετέχοντες στο Tai Chi εμφάνισαν μείωση -7,01 mm Hg στη συστολική πίεση, ενώ όσοι ήταν στην ομάδα αερόβιας άσκησης είχαν μείωση -4,61.
Tα ευρήματα δεν απομονώθηκαν μόνο σε μετρήσεις του ιατρείου. Η ομάδα Tai Chi επίσης είχε ανώτερα αποτελέσματα σε μετρήσεις 24ωρης βάσης, ιδιαίτερα τη νύχτα -κάτι που υποδεικνύει σταθερή επίδραση στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Το Tai Chi βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας και της καρδιοπνευμονικής λειτουργίας, ενώ άλλα οφέλη του είναι η χαλάρωση, πιθανόν μειώνοντας τα επίπεδα στρες και έτσι την πίεση.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη προστίθεται στις ενδείξεις που στηρίζουν τα οφέλη του Tai Chi στην υγεία υποδεικνύοντας ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμα σε όσους βρίσκονται στα αρχικά στάδια υπέρτασης.
Σημειώνουν ότι με την ευκολία πρακτικής και τις ελάχιστες απαιτήσεις του, το Tai Chi είναι υποσχόμενη μέθοδος για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου προσφέροντας οδό για καλύτερη υγεία που είναι προσβάσιμη και ευχάριστη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.