Ένα τυπικό επεισόδιο διάρροιας διαρκεί μερικές ώρες ή ημέρες, ανάλογα με το άτομο, και συνήθως υποχωρεί χωρίς κάποια ειδική θεραπεία. Ωστόσο, «η έντονη διάρροια, εκείνη που επιμένει για περισσότερες από μερικές ημέρες ή τα συχνά επεισόδια, αποτελούν λόγο να επισκεφτείτε έναν γιατρό, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν κάτι πιο σοβαρό», τονίζει ο Stephen Bickston, MD, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής και διευθυντής του προγράμματος για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας του Virginia Commonwealth στο Ρίτσμοντ.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι θεραπείες για τη διάρροια σε ενήλικες, ειδικά τα φάρμακα, μπορεί να διαφέρουν από αυτές που προορίζονται για παιδιά. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο πριν χορηγήσετε οποιοδήποτε φάρμακο σε παιδιά με διάρροια.
Εάν έχετε διάρροια, παρακάτω θα βρείτε τρεις τρόπους για να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία σας.
1. Μείνετε ενυδατωμένοι
Το σώμα σας μπορεί να χάσει πολλά υγρά και άλατα όταν έχετε διάρροια, καθιστώντας την αφυδάτωση μια σημαντική ανησυχία. Οι συχνές χαλαρές και υδαρείς κενώσεις μπορεί να οδηγήσουν γρήγορα σε απώλεια υγρών.
Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να παραμείνετε ενυδατωμένοι:
- Επιλέξτε αθλητικά ποτά ή Pedialyte. Τα αθλητικά ποτά λειτουργούν λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και αλάτι- και τα δύο επιτρέπουν την ευκολότερη απορρόφηση του νερού, και μάλιστα όταν λαμβάνονται μαζί. Οι άνθρωποι μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους αθλητικά ποτά προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα τέταρτο χυμό μήλου, λέει ο Bickston. “Αυτή η μικρή ποσότητα αλατιού θα βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει τα υγρά, αλλά δεν είναι αρκετή για να κάνει τον χυμό μήλου να έχει άσχημη γεύση”. Ο Bickston συνιστά να διατηρείτε τα ποτά σας σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή ένα ζεστό ποτό θα σας κάτσει καλύτερα από ένα κρύο. Το Pedialyte διατίθεται στο εμπόριο για παιδιά, αλλά μπορούν να το πίνουν και οι ενήλικες. Το ποτό περιέχει τόσο ζάχαρη όσο και νάτριο για να βοηθήσει στην αναπλήρωση των υγρών.
- Μείνετε στα διαυγή υγρά. Ορισμένες άλλες καλές επιλογές για τη θεραπεία της διάρροιας περιλαμβάνουν καθαρό ζωμό και νερό.
Αποφύγετε τα ποτά που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Τα καφεϊνούχα, αλκοολούχα και ζαχαρούχα ποτά μπορούν να επιδεινώσουν την αφυδάτωση. Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, επειδή η διάρροια μπορεί να προκαλέσει προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη. (Η προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να επιμείνει και μετά το οξύ επεισόδιο).
2. Επιλέξτε διατροφή χωρίς αλάτι
Όταν αντιμετωπίζετε μια σύντομη κρίση διάρροιας, θέλετε να διατηρήσετε τη διατροφή σας άπαχη. Είναι σημαντικό να τρώτε αν μπορείτε, αν και μπορεί να θεωρείτε καλύτερο να καταναλώνετε μόνο διαυγή υγρά για τις πρώτες 24 ώρες. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε σιγά-σιγά άνοστες τροφές στη διατροφή σας. Ορισμένες άνοστες τροφές περιλαμβάνουν μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ – αλλιώς γνωστή ως δίαιτα BRAT.
Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν τα οφέλη από την τήρηση αυτής της δίαιτας, αλλά μπορεί να μην βλάπτει. Παράλληλα, ενώ οι μπανάνες μπορεί να είναι εντάξει για τους ενήλικες, δεν συνιστώνται για τα παιδιά που έχουν κάνει εμετό. Τα κράκερς και ο πουρές πατάτας -χωρίς το βούτυρο- μπορεί να προσφέρουν μια καλύτερη εναλλακτική λύση τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα λιπαρά, λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, επειδή αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από οποιαδήποτε τρόφιμα και ποτά που προκαλούν αέρια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κράμπες στο στομάχι με διάρροια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, τα αβοκάντο και τα ανθρακούχα ποτά.
Εάν η διάρροια διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, ίσως να θέλετε να διερευνήσετε τις τροφές που τρώτε, καθώς ορισμένες μπορεί να ερεθίσουν το έντερό σας και να επιδεινώσουν τη διάρροια. Σε αυτές περιλαμβάνονται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως πίτουρο, δημητριακά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι, καθώς και λιπαρά και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά (συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού) και υπερβολικά γλυκά τρόφιμα. Τα τρόφιμα που είναι γλυκαντικά με σορβιτόλη μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τη διάρροια, λέει ο Bickston.
Η διάρροια που επιμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες θα πρέπει να παρακινήσει μια επίσκεψη στο γιατρό σας. Μπορεί να ελέγξει για λοιμώξεις, τροφικές δυσανεξίες και πιο σοβαρές ασθένειες. Υπάρχουν διαθέσιμες εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν έχετε τροφική αλλεργία ή πάθηση όπως δυσανεξία στη λακτόζη, κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη. Μην προσπαθήσετε να εξαλείψετε αυτές τις τροφές από τη διατροφή σας μόνοι σας πριν μιλήσετε με το γιατρό σας, διότι μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.
3. Φάρμακα χωρίς συνταγή
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή μιας περιστασιακής διάρροιας – ειδικά της διάρροιας των ταξιδιωτών, η οποία μπορεί να προκύψει από την κατάποση μολυσμένων τροφίμων ή νερού στο εξωτερικό. Οι επιλογές που διατίθενται χωρίς συνταγή περιλαμβάνουν το Imodium (λοπεραμίδη) και το Pepto-Bismol ή το Kaopectate (υποσαλικυλικό βισμούθιο). «Αυτά είναι λογικό να χρησιμοποιούνται περιστασιακά και έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν απαιτούν συνταγή γιατρού», λέει ο Bickston, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από δύο ημέρες.
Κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι αν παίρνετε φαρμακευτικές θεραπείες για τη διάρροια των ταξιδιωτών, μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα νωρίτερα, αλλά μπορεί να διατηρήσουν τυχόν βακτήρια, παράσιτα ή ιούς στον οργανισμό σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάρροια θα υποχωρήσει από μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες. Εάν η διάρροια επιμένει, μιλήστε με το γιατρό σας.
Μια λέξη για τα προβιοτικά
Ορισμένες πρώιμες μελέτες έχουν δείξει πιθανά οφέλη από τη λήψη προβιοτικών ή ζωντανών βακτηρίων και ζυμομυκήτων που ζουν φυσικά στο σώμα.
Ωστόσο, η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν καλύτερα οι πραγματικές επιδράσεις των προβιοτικών στα πεπτικά συμπτώματα και συνιστά τη μη λήψη προβιοτικών.