Τροφές που μειώνουν το ουρικό οξύ

Σύμφωνα με τους γιατρούς το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξουμε αν έχουμε αυξημένο ουρικό οξύ είναι η διατροφή μας. Το ουρικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που παράγεται στο σώμα σου όταν διασπά τις πουρίνες. Οι πουρίνες είναι ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα φασόλια και η μπύρα.

Όταν το ουρικό οξύ συσσωρεύεται στο αίμα σου, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διατηρείς τα επίπεδα ουρικού οξέος στις φυσιολογικές τιμές. Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να προκαλέσουν:

  • Ουρική αρθρίτιδα (Ποδάγρα): Αυτός είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο στις αρθρώσεις.
  • Γήρανση του εγκεφάλου: Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, γερνάνε πρόωρα τον εγκέφαλο και προκαλούν αλλοιώσεις που ευνοούν την ανάπτυξη σοβαρών νευροεκφυλιστικών παθήσεων, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.
  • Νεφρολιθίαση: Πρόκειται για τις πέτρες που σχηματίζονται στα νεφρά σου.
  • Νεφρική ανεπάρκεια: Αυτή είναι μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά.

Οι 5 καλύτερες τροφές για το ουρικό οξύ

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές να τρως όταν έχεις αυξημένο ουρικό οξύ;
Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του ουρικού οξέος στο σώμα σου, όπως:

1. Αποβουτυρωμένο γάλα

Κάποιες πρώτες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση άπαχου γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ουρικού οξέος. Επιταχύνει την απέκκριση του ουρικού οξέος στα ούρα και επίσης μειώνει τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματός σου στους κρυστάλλους ουρικού οξέος που συσσωρεύονται στις αρθρώσεις σου.

2. Κεράσια

Οι επιστήμονες ερευνούν επί του παρόντος τα οφέλη των κερασιών και του χυμού κερασιού για τη διαχείριση του ουρικού οξέος και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. Τα κεράσια έχουν γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του ουρικού οξέος στο σώμα σου.

3. Καφές

Μπορεί να έχεις ακούσει ότι ο καφές είναι όξινος, αλλά το είδος του οξέος στον καφέ είναι πολύ διαφορετικό από το ουρικό οξύ.  Μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος με διάφορους τρόπους. Επιβραδύνει τη διάσπαση της πουρίνης σε ουρικό οξύ και επιταχύνει τον ρυθμό απέκκρισης.

4. Νερό

Οι άνθρωποι που πίνουν πέντε έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αυξημένο ουρικό οξύ. Αυτό είναι λογικό αφού τα νεφρά σου χρησιμοποιούν νερό για να εκκρίνουν το ουρικό οξύ στα ούρα σου. Το νερό είναι επίσης καλό για την υγεία των νεφρών. Η διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην ουρική αρθρίτιδα.

5. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Μίλα με το γιατρό σου για το εάν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C  ταιριάζει στη διατροφή και τη φαρμακευτική σου αγωγή.

Γενικές διατροφικές οδηγίες

Ωστόσο, πολλοί γιατροί προτιμούν να επικεντρώνονται σε γενικές διατροφικές οδηγίες παρά σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Σου προτείνουν:

Άλλαξε τις πηγές πρωτεΐνης. Ορισμένα κρέατα και θαλασσινά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ουρικό οξύ, αλλά εάν καταναλώνεις ποικιλία δεν θα έχεις πρόβλημα.

Τρώγε φρούτα και λαχανικά. Τα περισσότερα από αυτά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, αλλά ακόμη και αυτά που είναι υψηλότερα σε πουρίνες δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επηρεάζουν.

Απόλαυσε τα δημητριακά (εκτός από βρόμη). Το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά είναι όλα αποδεκτά, εκτός από τη βρόμη. Προσοχή στο προστιθέμενο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σε συσκευασμένα προϊόντα. επίλεξε δημητριακά ολικής άλεσης (τουλάχιστον τις μισές φορές) για να ελέγχεις του σάκχαρό σου.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::