Υπάρχει γονίδιο που μας δείχνει γερασμένους

Προσέχετε τη διατροφή σας, κάνετε τη γυμναστική σας, δεν ξενυχτάτε, αποφεύγετε τις κρεπάλες κι όμως δείχνετε γερασμένοι. Μπορεί να μην κάνετε τίποτα λάθος, απλά να έχετε ένα γονίδιο που κάνει ακριβώς αυτό.

Το MC1R, κάνει κάποιον άνθρωπο να έχει ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και κόκκινα μαλλιά, αλλά κρύβει και άλλες πληροφορίες. Καταγράφηκε σε έρευνα πως αυτό το γονίδιο δημιουργεί και ρυτίδες σε όσους το φέρουν. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε σε περαιτέρω έρευνα και τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Εκτός από το ίδιο το γονίδιο, μια μετάλλαξή του φέρνει ακόμα πιο νωρίς τα σημάδια του γήρατος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από το ολλανδικό πανεπιστήμιο Erasmus, όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν την εν λόγω μετάλλαξη του MC1R φαινόντουσαν τουλάχιστον 2 χρόνια μεγαλύτεροι σε σχέση με όσους δεν την είχαν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology και 3000 άνθρωποι διαφόρων ηλικιακών ομάδων έδωσαν δείγμα από το γονιδίωμά τους προς ανάλυση. Οι υποψίες τώρα των επιστημόνων είναι ότι είναι πολύ πιθανό να κρύβονται κι άλλα γονίδια πίσω τα σημάδια του γήρατος που δεν έχουν να κάνουν με την ηλικία. Η εμβάθυνση της έρευνας αναμένεται να φέρει αποτελέσματα σε πολλούς τομείς που δεν σχετίζονται απαραίτητα μεταξύ τους.

Η «θεραπεία» του γήρατος είναι κλειδί για πολλές εκφυλιστικές ασθένειες και αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο το προσδόκιμο ζωής. Από την άλλη μεγάλο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της έρευνας υπάρχει από την πλευρά της κοσμητικής ιατρικής και της βιομηχανίας καλλυντικών. Το ξεκλείδωμα ακόμα περισσότερων τέτοιων γονιδίων θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες και προϊόντα αντιγήρανσης.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::