Μια νέα ανακάλυψη έκαναν ερευνητές – επιστήμονες σχετικά με τη συμπεριφορά της πρωτεΐνης του εγκεφάλου με το όνομα RPT6.
Είναι μια εξέλιξη που ρίχνει φως στα μυστήρια του νου και έχει υποσχόμενες εφαρμογές στην αντιμετώπιση της απώλειας μνήμης και του μετατραυματικού στρες.
Η πρωτεΐνη φυσιολογικά επιτελεί την αναγκαία ταχτοποίηση στον ιππόκαμπο δρώντας ως μέρος μεγαλύτερου σύμπλοκου πρωτεϊνών για την καταστροφή άλλων πρωτεϊνών (πρωτεόσωμα).
Ερευνητές του College of Agriculture και Life Sciences’ School of Animal Sciences πρόσφατα παρατήρησαν αυτή την πρωτεΐνη RPT6, να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν είχε διαπιστωθεί προηγουμένως.
Ο Tim Jarome, ανακάλυψε ότι η RPT6 είναι ικανή για αυτή την εντελώς διαφορετική λειτουργία όπου μπορεί να προσκολληθεί στο DNA και να αυξήσει την έκφραση άλλων γονιδίων ή πρωτεϊνών κατά τη δημιουργία αναμνήσεων. Αυτό δείχνει ότι η RPT6 παίζει σημαντικό διπλό ρόλο στη δημιουργία μνήμης μέσα και έξω από το πρωτεόσωμα.
Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, ανοίγει νέους δρόμους στην εξερεύνηση του πώς η RPT6 λειτουργεί στον εγκέφαλο και πώς θα μπορούσε να χειριστεί για να βελτιωθεί η μνήμη και να μειωθεί η ένταση διαταραχών μνήμης όπως Alzheimer και μετατραυματικό στρες.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Kayla Farrell.
Η γονιδιακή έκφραση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία αναμνήσεων. Βοηθά στο χτίσιμο νευρωνικών δικτύων που χρειάζονται για τη δημιουργία και ενίσχυση αναμνήσεων.
Οι ερευνητές δεν κατανοούν ακόμα γιατί η RPT6 έχει αυτή τη διπλή λειτουργία ή πώς βοηθά στον έλεγχο των κυττάρων που επιλέγονται για τη δημιουργία μιας ανάμνησης.
Πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο που δρα με αυτό για τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης, είπε ο Jarome. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τώρα πώς το κάνει.
Τελικά, η ανακάλυψη θα είναι βοηθητική για τη συνεχιζόμενη έρευνα στο εργαστήριο του Jarome που εστιάζει στην κατανόηση και αντιμετώπιση διαταραχών μνήμης.
Η ανακάλυψη οδηγεί σε κάτι νέο όσον αφορά την αποκάλυψη των πολύπλοκων μυστικών του εγκεφάλου και πώς μαθαίνει και αποθηκεύει αναμνήσεις ο άνθρωπος.