Υπάρχει ψυχική διαταραχή που απειλεί τη ζωή μας περισσότερο από το κάπνισμα

Την έχουμε ακούσει αρκετές φορές και ίσως γι’ αυτό τον λόγο πολλοί δεν την θεωρούν κάτι και πολύ σοβαρό. Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η διπολική διαταραχή, λόγω των ακραίων εκδηλώσεών της, μπορεί να περιπλέξει τόσο πολύ τη ζωή των ασθενών που να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research.

Η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξέτασε μια σειρά από παράγοντες που απειλούν το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, αποκαλύπτοντας τελικά ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή αντιμετωπίζουν 4-6 φορές αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Φαίνεται ότι η ψυχική διαταραχή είναι ακόμη πιο απειλητική για τη ζωή και από το κάπνισμα, αφού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους καπνιστές είναι διπλάσιος από τους μη καπνιστές.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι η διπολική διαταραχή συνιστά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ό,τι το κάπνισμα», δήλωσε ο Melvin McInnis, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του U-M.

Η νέα επιστημονική έρευνα χρησιμοποίησε τα δεδομένα δύο μεγάλων προγενέστερων μελετών, τα ευρήματα των οποίων παρουσιάζουν συνέπεια. Η πρώτη αφορούσε 1.128 συμμετέχοντες από τη μακροχρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου για τη διπολική διαταραχή. Κατέγραψε 56 θανάτους από το 2006, εκ των οποίων οι 54 αφορούσαν σε άτομα με διπολική διαταραχή. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η διπολική διαταραχή αύξησε την πιθανότητα θανάτου κατά 6 φορές σε διάστημα 10 ετών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::