Οι γιορτές των Χριστουγέννων φέρνουν μαζί τους πλούσια γεύματα, γλυκά και λιχουδιές, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία για τον ουρανίσκο, αλλά συχνά και προκλήσεις για το πεπτικό σύστημα. Η υπερφαγία – η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής από ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός – μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, φούσκωμα και διάφορα πεπτικά προβλήματα, ακόμη και σε υγιή άτομα.
Όταν το στομάχι γεμίζει υπερβολικά, η πίεση στις τοιχοποιίες του οργάνου αυξάνεται, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της πέψης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία, αίσθημα καύσου, ρέψιμο και κοιλιακή δυσφορία. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση λιπαρών, πλούσιων σε θερμίδες φαγητών, επιβαρύνει το ήπαρ και την παραγωγή χολής, καθυστερώντας περαιτέρω τη διαδικασία της πέψης.
Η συχνή κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που όχι μόνο επηρεάζει το μεταβολισμό αλλά μπορεί να προκαλέσει και ενοχλήσεις στο στομάχι. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των γιορτών επιβαρύνει επίσης την πέψη και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στο στομάχι ή αίσθημα καύσου.
Για να μειωθούν οι επιπτώσεις της υπερφαγίας, οι ειδικοί προτείνουν μέτρηση των μερίδων και τακτική εναλλαγή τροφίμων στο πιάτο, δίνοντας προτεραιότητα σε φρούτα, λαχανικά και πηγές πρωτεΐνης. Η αργή κατανάλωση τροφής και η προσοχή στο σήμα κορεσμού του οργανισμού βοηθούν να αποφευχθεί η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων.
Η μέτρια φυσική δραστηριότητα μετά τα γεύματα, όπως σύντομες βόλτες ή ελαφριά γυμναστική, ενισχύει την πέψη και μειώνει το φούσκωμα. Επίσης, η επαρκής ενυδάτωση με νερό ή αφεψήματα βοηθά στη διάλυση των τροφών και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Τέλος, η συνειδητή προσέγγιση και η μέτρηση στις γιορτινές υπερβολές επιτρέπουν στους οργανισμούς μας να αντιμετωπίσουν το πλούσιο τραπέζι χωρίς δυσφορία, διατηρώντας την υγεία και την ευεξία καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών.



