Φλερτ: Κάνει καλό στη διάθεση και την υγεία μας

Η λέξη “σχέση” προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «σχειν», που σημαίνει “κάτι που έχουμε”. Μια σχέση είναι όταν μοιραζόμαστε κοινά στοιχεία, είτε πρόκειται για παιχνίδι φλερτ, καταστάσεις, σκέψεις, συναισθήματα, στιγμές, γεγονότα, αντικείμενα, κοινές δραστηριότητες ή στόχους, και επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους. Το μοίρασμα και η επικοινωνία σε μια σχέση μπορεί να περιλαμβάνουν φλερτ, πλατωνική, φιλική, ερωτική, συντροφική ή οικογενειακή επαφή.

Η σχέση είναι μια σύνδεση που δημιουργείται τουλάχιστον από δύο άτομα και περιλαμβάνει το “μαζί”, δηλαδή την αλληλοεπίδραση όλων των παραπάνω μεταξύ τους. Ο τρόπος που σχετίζονται, ο συνδυασμός, η ένταση και η διάρκεια αυτών των στοιχείων καθορίζουν τον τρόπο προσέγγισης και φλερτ. Οι σχέσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τα κίνητρα και τις προσωπικότητες των ατόμων. Τα βασικά χαρακτηριστικά οποιασδήποτε σχέσης είναι η σεξουαλική έλξη, η ψυχική επαφή και η επικοινωνία.

Τι είναι η συμπεριφορά του φλερτ

Η έναρξη της επαφής δύο ανθρώπων γίνεται συνήθως με τη συμπεριφορά του φλερτ. Φλερτάρω δεν σημαίνει πάντα έχω σχέση αλλά ότι “σχετίζεται” κανείς με έναν άνθρωπο, μπορεί απλώς να είναι για μερικά λεπτά, μια επικοινωνία μέσω της συμπεριφοράς του φλερτ.

Το φλερτ δεν ταυτίζεται μόνο με τη\ σεξουαλική έλξη δύο ανθρώπων. Η συμπεριφορά του φλερτ μπορεί να έχει πολλά κίνητρα και να γίνεται για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Δεν αποσκοπεί πάντα ή μόνο στη σεξουαλική έλξη. Μερικοί από τους λόγους που φλερτάρουμε είναι οι ακόλουθοι:

Εκλογικευμένο φλερτ, συστηματική προσπάθεια με μέθοδο για να περάσουμε ένα μήνυμα για αλλαγή μορφή της σχέσης από φιλική ή από το να είμαστε απλοί γνωστοί, σε ερωτική.

Εξερευνητικό φλερτ, μια προσπάθεια να δείξουμε έλξη ή ενδιαφέρον και να δούμε και τις προθέσεις του άλλου.

Φλερτ για διασκέδαση. Κάποιες φορές το φλερτ δεν έχει στόχο, απλά το κάνουμε για διασκέδαση, ανανέωση ή για να κάνουμε τον άλλο να νιώσει όμορφα.

Χειριστικό φλερτ. Κάποιες φορές μπορεί το φλέρτ να γίνεται για να πετύχει κάποιος ένα συγκεκριμένο σκοπό προς όφελός του χωρίς να αποσκοπά σε ερωτικά ή ρομαντικά κίνητρα.

Φλερτ επιβεβαίωσης. Όταν φλερτάρουμε συχνά νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας, μας επιβεβαιώνει, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση μας.

Ερωτικό Φλερτ, όταν κάποιος φλερτάρει γιατί νιώθει σεξουαλική και ερωτική έλξη.

Βοηθάει το φλερτ όταν είμαστε σε σχέση;

Το φλερτ, όπως είδαμε, έχει διαφορετικά κίνητρα και διαφορετικούς σκοπούς. Ανάλογα λοιπόν μπορεί να προσφέρει θετικά και όταν βρισκόμαστε σε μια σχέση. Δεν φλερτάρουμε μόνο εκτός σχέσης για ερωτικούς λόγους ή σαν πρώτο στάδιο για να μπούμε σε μια σχέση. Το φλερτ είναι μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.

Είναι φροντίδα, επιβεβαίωση και ένα βασικό συστατικό για να μην αφεθεί η σχέση, να μην μπει στη ρουτίνα της καθημερινότητας, να συντηρούμε τους ερωτικούς ρόλους μας, και δυνατή τη σεξουαλική έλξη. Ανάλογα με την κατάσταση και τον τρόπο που φλερτάρουμε το σύντροφό μας περνάμε μηνύματα σεβασμού, τρυφερότητας, φροντίδας, προστασίας, ενδιαφέροντος, ασφάλειας.

Είναι ο τρόπος να εκδηλώνουμε συναισθηματικό ενδιαφέρον και όχι μόνο πρακτικό ή επικοινωνιακό. Είναι μια μόνιμη θετική στάση απέναντι στον σύντροφό μας. Το φλερτ δεν θα πρέπει να είναι μόνο μια συμπεριφορά όταν νιώθουμε ερωτική διάθεση.

Δείτε μερικούς απλούς καθημερινούς τρόπους για φλερτ μέσα στη σχέση σας:

 • Ντύσου όμορφα ή όπως ξέρεις ότι αρέσει στο σύντροφο σου για να τον ικανοποιήσεις
 • Να είσαι χαμογελαστός και θετικός απέναντί του και στις επιθυμίες του
 • Να έχεις επίμονη επαφή με τα μάτια όταν μιλάτε, να κοιταζόσαστε
 • Να παίζετε ματαξύ σας, συμπεριφορικά και λεκτικά, να πειράζεστε
 • Να κάνετε κολακευτικό χιούμορ
 • Να έχετε επικοινωνία μέσα στην μέρα όχι μόνο για πρακτικούς λόγους.Πείτε κάτι όμορφο για τον άλλον, εκφράστε συναίσθημα
 • Εκδηλώστε συναίσθημα όχι μόνο λεκτικά αλλά μη λεκτικά με ένα χάδι, μια αγκαλιά
 • Κάντε κομπλιμέντα, να είσαστε παρατηρητικοί μεταξύ σας έτσι ώστε να δείξετε ότι νοιάζεστε
 • Κάντε μια μικρή έκπληξη, φροντίστε χωρίς να ρωτήσετε, δείξτε έτσι διεκδικητικότητα
 • Κάντε δώρα μεταξύ σας χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, κάτι συμβολικό, κάτι που δείχνει ότι σκεφτήκατε τον άλλον και αυτό που έχει ανάγκη
 • Περιποίηση του εαυτού σας, του χώρου σας, του στυλ σας δείχνει ότι νοιάζεστε
 • Να ακούτε τον άλλον όχι μόνο για αυτό που λέει αλλά και για αυτό που σημαίνει για εκείνον, νιώστε τον
 • Μοιραστείτε νέα πράγματα, κάτι που διαβάσατε, ακούσατε ή οργανώστε κάτι μαζί, να έχετε και κοινούς στόχους που καλύπτουν τον άλλον.

Σίγουρα η λύση για μια καλή σχέση δεν είναι μόνο το φλερτ. ‘Όταν υπάρχουν δυσκολίες στη σχέση των ανθρώπων σίγουρα η λύση δεν είναι η απόσυρση από τον ερωτισμό. Μπορεί στις δυσκολίες να φαίνεται η εύκολη λύση, το να κλειστούμε στον εαυτό μας, να σηκώσουμε το τοίχος του “Εγώ” μας. Αν οι σχέσεις είναι σε τέτοιο επικοινωνιακό και συναισθηματικό αδιέξοδο, ίσως είναι αναγκαίο να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να ζητήσουμε βοήθεια από ένα ψυχολόγο για συμβουλευτική σχέσεων ή ζεύγους για την εκμάθηση νέων διαπροσωπικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Στόχος είναι να δεθούμε πιο πολύ στις σχέσεις μας, ειδικά αυτήν την εποχή που είναι πιο απαραίτητες από ποτέ. Στόχος είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε με τη σχέση μας για το μέλλον, να μην είναι εφήμερες, και να πληρούμε τις ανάγκες μας χωρίς να χρειάζεται να τις καταπιέζουμε ή να τις αρνούμαστε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::