Φραγκόσυκο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες

Το φραγκόσυκο είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή που προσφέρει πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, καθώς και ισχυρές φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό το μοναδικό φρούτο συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, προάγει την υγεία της καρδιάς, ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις και μειώνει τη φλεγμονή.

Τι είναι το φραγκόσυκο
Το φραγκόσυκο (Opuntia spp., γνωστό και ως κακτόσυκο, παυλόσυκο ή αραπόσυκο) είναι ένα πολυετές φυτό με καρπούς που αποκτούν κίτρινο ή κοκκινωπό χρώμα όταν ωριμάζουν. Έχουν έντονο άρωμα και γλυκιά γεύση, που συχνά θυμίζει πεπόνι ή μούρο. Η φλούδα και ο πολτός του φραγκόσυκου ποικίλλουν σε χρώμα, ανάλογα με το είδος, και μπορούν να είναι λευκά, κίτρινα, μοβ, κόκκινα, πράσινα ή καφέ.

Φραγκόσυκο: Οφέλη

1. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση
2. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς
3. Παρέχει θρεπτικά συστατικά που δεν καταναλώνουμε συχνά

1. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση

Το φραγκόσυκο περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές χρωστικές ουσίες όπως καροτενοειδή και βεταλαΐνες που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φραγκόσυκου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 200 γραμμαρίων πολτού φραγκόσυκου δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μείωση στους δείκτες φλεγμονής σε σχέση με τις φράουλες και τα μήλα.

Στην ίδια μελέτη, η διατροφή με φραγκόσυκα αύξησε στους συμμετέχοντες την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή στο δέρμα τους, η οποία είναι δείκτης της αντιοξειδωτικής κατάστασης του σώματος.

Η αντιφλεγμονώδη δράση του μπορεί να μειώσει τον πόνο που σχετίζεται με τη φλεγμονή.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι αυτοί που εμφάνιζαν πόνο στις αρθρώσεις και έπιναν 85 ml χυμό φραγκόσυκου καθημερινά για οκτώ εβδομάδες είχαν καλύτερο εύρος κίνησης, λάμβαναν λιγότερα παυσίπονα και παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα πόνου σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο. Η ομάδα που έπιναν χυμό φραγκόσυκων είχε επίσης μεγαλύτερες μειώσεις στους δείκτες φλεγμονής.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::