«Αυτή είναι μια εις βάθος ανασκόπηση σε μια θεωρία που βάζει τη φύση στο επίκεντρο της αύξησης βάρους, εξετάζοντας πώς αυτός ο υδατάνθρακας λειτουργεί διαφορετικά από άλλα θρεπτικά συστατικά μειώνοντας την ενέργεια», λέει ο Richard Johnson, καθηγητής στο University of Colorado School of Medicine και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η οργανική αυτή ένωση που ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων είναι η πηγή γλυκύτητας στα φρούτα, αλλά καταναλώνεται στη δυτική κοινωνία κυρίως με τη μορφή της επιτραπέζιας ζάχαρης και του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.
Ο Δρ. Johnson και οι ερευνητές υπέθεσαν ότι λειτουργεί διαφορετικά από άλλα θρεπτικά συστατικά μειώνοντας την ενέργεια και καταστρέφοντας τα μιτοχόνδρια.
Η φρουκτόζη διεγείρει την πρόσληψη τροφής και οδηγεί σε παχυσαρκία
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η φρουκτόζη διεγείρει την πρόσληψη τροφής και μειώνει τον ενεργειακό μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας, όπως συμβαίνει σε ένα ζώο που ετοιμάζεται να πέσει σε χειμερία νάρκη.
Περαιτέρω, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χορήγηση του υδατάνθρακα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και λιπώδες ήπαρ μεταξύ πολλών άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με το μεταβολισμό.
«Αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική, νέα θεωρία που ενώνεται με άλλες για να υποδείξει τον συγκεκριμένο ρόλο που παίζει η φρουκτόζη στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Και μπορούμε να την εντοπίσουμε στους προγόνους μας, καθώς και να μάθουμε από τα ζώα σε χειμερία νάρκη, πώς ακριβώς η φρουκτόζη “γυρίζει” αυτόν τον διακόπτης μέσα μας», καταλήγει ο ειδικός.