Φρούτο του πάθους: Το φρούτο που προλαμβάνει τον καρκίνο, ενισχύει τον μεταβολισμό, ωφελεί το πεπτικό σύστημα και δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας

Αυτό το φρούτο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυτικών ινών, βιταμίνης Α και C, καθώς και σημαντικών μετάλλων όπως ο σίδηρος και το κάλιο. Περιέχει επίσης ωφέλιμες φυτικές ενώσεις, όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή, που έχουν αποδειχθεί ευεργετικές για την υγεία. Οι σπόροι του είναι βρώσιμοι και προσφέρουν πρωτεΐνη μαζί με μικρή ποσότητα λίπους. Ανακαλύψτε ποιο είναι αυτό το φρούτο, πώς μπορεί να συμβάλλει στην ευεξία σας, και γιατί οι ειδικοί συνιστούν να το εντάξετε στη διατροφή σας.

### Τι είναι το φρούτο του πάθους;
Το φρούτο του πάθους (Passiflora edulis) χαρακτηρίζεται από το έντονο άρωμά του και τη γλυκόπικρη ή ξινή του γεύση. Μπορείτε να καταναλώσετε τη σάρκα, τους σπόρους, αλλά και τον χυμό του. Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλαπλά, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών.

### Τα βασικά του οφέλη:
1. **Εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C**
2. **Προάγει την υγεία του εντέρου**
3. **Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά**
4. **Υποστηρίζει την πρόληψη του καρκίνου και τη μεταβολική υγεία**

Καλή πηγή βιταμινών Α και C
Ένα μικρό φρούτο του πάθους προσφέρει περίπου το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και ενισχύει την απορρόφηση του μη αιμικού (φυτικού) σιδήρου. Επιπλέον, δρα ως αντιοξειδωτικό και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου.

Το φρούτο του πάθους περιέχει επίσης βιταμίνη Α και καροτενοειδή. Και τα δύο είναι σημαντικά για την όραση καθώς και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

2. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Τα φρούτα του πάθους περιέχουν φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των υγιών βακτηρίων και της βελτίωσης της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζονται με φυσιολογικό σωματικό βάρος και μειωμένο κίνδυνο γαστρεντερικών παθήσεων, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Ένα φλιτζάνι φρούτα του πάθους περιέχει 24,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Η συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών είναι περίπου 14 g ανά 1.000 θερμίδες ή 25–38 γραμμάρια ημερησίως.

3. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά

Το φρούτο του πάθους περιέχει μια πληθώρα φυτικών ενώσεων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότερα από 110 είδη χημικών συστατικών έχουν απομονωθεί και αναγνωριστεί από τα φρούτα του πάθους. Αυτές οι ενώσεις έχουν βρεθεί στη φλούδα, τα φύλλα, τον πολτό, το χυμό και τους σπόρους του φρούτου.

Αυτές οι ενώσεις έχουν μελετηθεί σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες με σκοπό να αξιολογηθούν τα οφέλη τους στην υγεία. Μια μελέτη που διεξήχθη σε παχύσαρκους αρουραίους διαπίστωσε ότι η προσθήκη φλοιού φρούτων του πάθους στις τροφές τους οδήγησε σε μειώσεις της χοληστερόλης και του σπλαχνικού λίπους.

Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι οι ενώσεις στα φρούτα του πάθους διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές ιδιότητες και παρέχουν πολλά άλλα οφέλη. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα στους ανθρώπους.

4. Υποστηρίζει την πρόληψη του καρκίνου και τη μεταβολική υγεία

Η πικεατανόλη, μια πολυφαινόλη με παρόμοια αποτελέσματα με τη ρεσβερατρόλη, βρίσκεται στα σταφύλια και στα φρούτα του πάθους. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν αξιολογήσει τη χρήση της στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι είναι χρήσιμη και στη μεταβολική υγεία, ωστόσο τα δεδομένα για τον άνθρωπο είναι περιορισμένα.

Μια μικρή μελέτη αξιολόγησε τη χρήση της εκχυλίσματος πικεατανόλης από σπόρους φρούτων του πάθους και τη δράση της σε άνδρες και γυναίκες με κανονικό και αυξημένο βάρος. Οι άνδρες που ταξινομήθηκαν ως υπέρβαροι στους οποίους χορηγήθηκε πικεατανόλη είχαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Οι γυναίκες που ταξινομήθηκαν ως φυσιολογικού βάρους είχαν μειώσεις στην αιμοσφαιρίνη A1c όταν λάμβαναν συμπλήρωμα με πικεατανόλη. Αν και πολλά υποσχόμενο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::