Φυτικές ίνες βελτίωσαν την εγκεφαλική λειτουργία σε 12 εβδομάδες

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications έδειξε ότι καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων φυτικών ινών βελτίωσε την εγκεφαλική λειτουργία σε ανθρώπους  60 ετών και άνω, σε 12 εβδομάδες.

Όμως τα συμπληρώματα ινουλίνης και FOS φάνηκε να μην έχουν επίδραση στη μυϊκή δύναμη την ίδια περίοδο.

Οι αλλαγές στις 12 εβδομάδες είναι υποσχόμενες για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης στον γηράσκοντα πληθυσμό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 2 συμπληρώματα φυτικών ινών- ινουλίνη και  FOS- για να διαπιστώσουν αν μπορούσαν να επηρεάζουν τη μυϊκή υγεία και την εγκεφαλική λειτουργία.

Χώρισαν 36 ζεύγη διδύμων άνω των 60 ετων είτε να λαμβάνουν placebo είτε το συμπλήρωμα καθημερινά για 12 εβδομάδες.

Ολοι οι συμμετέχοντες έκαναν ασκήσεις με αντιστάσεις και λάμβαναν συμπλήρωμα πρωτεΐνης με στόχο τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν εξ αποστάσεως τους συμμετέχοντες, με ερωτηματολόγια στο διαδίκτυο και τεστ νοητικών ικανοτήτων.

Διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα φυτικών ινών οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος ιδιαίτερα, αύξηση στον αριθμό ωφέλιμων βακτηρίων όπως Bifidobacterium.

Ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη μυϊκη δύναμη μεταξύ των ομάδων, η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα είχε καλύτερη επίδοση σε τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας (Paired Associates Learning test και τεστ χρόνου αντίδρασης και ταχύτητας επεξεργασίας).

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::