Όσα λένε οι επιστήμονες για τον καφέ. Μας κάνει καλό ή όχι;

Εκτός απ’ το ότι είναι η νούμερο ένα επιλογή για ένα ευχάριστο πρωινό ξύπνημα έχει και αρκετά οφέλη για τον οργανισμό.

Ο καφές είναι σοβαρή πηγή αντιοξειδωτικών με αντιφλεγμονώδη δράση. Δηλαδή έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει φλεγμονές που μπορεί να προκαλέσουν κάποια μορφής καρκίνου. Επίσης προστατεύει από εκφυλιστικές νόσους όπως ή άνοια ενώ βοηθάει ακόμα και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Πέρα από τα μακροπρόθεσμα οφέλη, έχει και πιο απτά θετικά αποτελέσματα. Η καφεΐνη έχει αναλγητική δράση, γι’αυτό και βρίσκεται στα συστατικά πολλών παυσίπονων. Τέλος είναι πολύτιμος σύμμαχος στη γυμναστική από τη στιγμή που αυξάνει την αντοχή και μας επιτρέπει να θέσουμε λίγο πιο ψηλά τα όρια.

H άλλη όψη του νομίσματος ανησυχεί για την κατανάλωση του καφέ, μάλλον πιο σωστά για την υπερκατανάλωση. Ο καφές από μόνος του δεν είναι κακός για κανέναν, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Η πιο γνωστή παρενέργεια της καφεΐνης είναι η δυσκολία στον ύπνο. Επειδή δεν ακούγεται σοβαρό σύμπτωμα, πολλές φορές το προσπερνάμε και ψάχνουμε άλλα προβλήματα που προκαλεί η καφεΐνη στον οργανισμό. Όμως αυτή είναι και η πιο σημαντική επίπτωση της υπερκατανάλωσης καφέ. Οι διαταραχές ύπνου, πέρα από τα προβλήματα κόπωσης που προκαλούν από μόνες τους, είναι και προμηνύματα, άλλων πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας, από καρδιαγγειακά μέχρι ψυχολογικά.

Στα ψυχολογικά εντάσσεται και αίσθημα της υπερδιέγερσης και των νεύρων. Σε αυτή την περίπτωση εκτός από τον περιορισμό σε έναν καφέ την ημέρα, συνίσταται ακόμα και η διαλειμματική κατανάλωση του. Ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων κατά καιρούς δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να αποβάλει το σύνολο της καφεΐνης από μέσα του και να αναπροσαρμοστεί.

Τελειώνοντας μόνο δύο συμβουλές δίνουν οι ειδικοί. Η πρώτη έχει να κάνει με την ώρα που πίνουμε καφέ και αυτό περιορίζεται στη φράση, όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά. Γενικά η κατανάλωση καφέ μετά το μεσημέρι πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να μην παρεμβαίνει στον κύκλο του ύπνου μας. Αν πρέπει να είναι ένας ο καφές που θα πιεις την ημέρα, αυτός ας είναι με το που ξυπνήσεις. Η άλλη συμβουλή δεν έχει να κάνει με την υγεία, αλλά με την ηθική του καφέ.

Ο καφές είναι ένα αγροτικό προϊόν που προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από υπανάπτυκτες χώρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι μια από τις κυριότερες πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους των χωρών αυτών και ταυτόχρονα μεγάλος μοχλός εκμετάλλευσης. Κάθε φορά που αγοράζεις καφέ για το σπίτι ή παίρνεις στο χέρι, αναζήτησε το σήμα fair trade, είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις τη στυγνή εκμετάλλευση.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::