Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον σακχαρώδη διαβήτη

Όταν για κάποιο λόγο μειώνεται η έκκριση ή η δράση της ορμόνης της ινσουλίνης που παράγεται στο πάγκρεας, το άτομο νοσεί με σακχαρώδη διαβήτη.
Οι τύποι του σακχαρώδους διαβήτη είναι: Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 1, Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 2, Σακχαρώδης διαβήτης της κύησης και άλλοι τύποι διαβήτη.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο διαδεδομένη μορφή διαβήτη και μάλιστα στο συντριπτικό ποσοστό του 95%. Συμβαίνει όταν δεν αντιδρούν τα κύτταρα του σώματος στην ινσουλίνη. Στην περίπτωση αυτή επιδρούν παράγοντες εξωτερικοί για την εκδήλωση του διαβήτη όπως, κακή διατροφή, παχυσαρκία, υπερβολικό άγχος, έλλειψη άσκησης.
Τα άτομα που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 συνήθως έχουν προδιαβήτη. O προδιαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα βρίσκονται πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αλλά κάτω από τα καθορισμένα όρια του σακχαρώδη διαβήτη.

Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, θεωρείται ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αν δεν αντιμετωπίσουν τον προδιαβήτη τους.

Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις η μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα που συνοδεύει συνήθως τον διαβήτη μπορεί να έχει ξεκινήσει, στις περισσότερες αρκούν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, για την αποφυγή της εξέλιξης της κατάστασης αυτής σε σακχαρώδη διαβήτη.
Στον προδιαβήτη συνήθως δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα και μπορεί να εξελιχθεί αθόρυβα αν και κάποιες φορές ενδέχεται να παρουσιαστούν κάποια κοινά συμπτώματα διαβήτη όπως αίσθημα δίψας, συχνουρία, αίσθημα κόπωσης, ζάλη και θολή όραση.
Το θετικό, όμως, στην περίπτωση αυτή είναι ότι το άτομο μπορεί ν’ ελέγχει αυτές τις συμπεριφορές του και να προσπαθήσει να τις αλλάξει με διαφορετική στάση ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, με σωστή διατροφή και άσκηση μπορεί να επιτευχθεί η ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα.

Είναι, επίσης, γνωστό και επιστημονικά αποδεκτό πως όλο και περισσότεροι διαβητικοί τύπου 2 και προδιαβητικοί ενθαρρύνονται να καταναλώνουν ειδικά συμπληρώματα διατροφής για το διαβήτη, καθώς χρησιμοποιούνται υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στη φαρμακευτική αντιμετώπιση, στο πλαίσιο μιας γενικότερης βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Ο κύριος τρόπος που λειτουργούν σχετίζεται με την υποστήριξη του οργανισμού στο να απορροφά τη γλυκόζη, έχοντας θετική επίδραση στο φαινόμενο που ονομάζεται «αντίσταση στην ινσουλίνη», ενώ επίσης μειώνουν την πρόσληψη της διατροφικής γλυκόζης από το λεπτό έντερο στο αίμα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::