Όσοι ζουν μαζί “φτιάχνουν” την ίδια αρτηριακή πίεση

Κι όμως, ζευγάρια μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν κάτω από την ίδια στέγη έχουν ποσοστό 20 – 47% να αποκτήσουν την ίδια υψηλή αρτηριακή πίεση, λέει μια πολυεθνική μελέτη πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κίνα και την Ινδία.

«Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, ωστόσο με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε πολλά ηλικιωμένα ζευγάρια, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση», ανέφερε ο συντάκτης Chihua Li, μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

«Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, πάνω από το 35% των ζευγαριών ηλικίας 50 ετών και άνω είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και οι δύο», ανέφερε.

Η μελέτη περιλάμβανε 3.989 ζευγάρια στις ΗΠΑ, 1.086 ζευγάρια Άγγλων, 6.514 ζευγάρια Κινέζων και 22.389 ζευγάρια Ινδών.

Πιο συχνή η υψηλή αρτηριακή πίεση στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το ποσοστό των ζευγαριών στην Αγγλία όπου και οι δύο σύντροφοι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν 47%. Στις ΗΠΑ ήταν 38%, ενώ στην Κίνα 21% και στην Ινδία 20%.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο συχνή στις ΗΠΑ και την Αγγλία παρά στην Κίνα και την Ινδία, ωστόσο η συσχέτιση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης των ζευγαριών (υψηλής και χαμηλής) ήταν ισχυρότερη στην Κίνα και την Ινδία από ό,τι στις ΗΠΑ και την Αγγλία, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες. Αυτό το αποδίδουν πιθανώς σε πολιτισμικούς παράγοντες, καθώς στην Κίνα και την Ινδία επικρατεί η άποψη ότι τα ζευγάρια πρέπει να μένουν μαζί ως οικογένεια, οπότε μπορεί να επηρεάζουν περισσότερο ο ένας την υγεία του άλλου.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat, το 22% των ανθρώπων στα κράτη μέλη έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::