Όταν ασκείστε πολύ και δεν διατρέφεστε σωστά, τότε υπάρχει… πρόβλημα!

Σκεφτείτε πόσα άτομα γνωρίζετε που αρχίζουν ή τελειώνουν τη μέρα τους με ένα καλό τρέξιμο ή μια έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο. Και στο μεταξύ καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών τροφών, επειδή πιστεύουν ότι με τη γυμναστική καίνε τις θερμίδες.
Το σκεπτικό «γυμνάζομαι πολύ, άρα μπορώ να τρώω ό,τι θέλω» φαίνεται μια εύκολη λύση για να διατηρούμε τη φόρμα μας, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη.

Η άσκηση δεν μπορεί να εξουδετερώσει πλήρως τις συνέπειες μιας ανθυγιεινής διατροφής. Αυτό διαπίστωσαν οι ερευνητές που μελέτησαν ανθρώπους που, αν και πλησιάζουν το ιδανικό τους βάρος, «κουβαλούν» σημαντικό ποσοστό «κρυφού» λίπους. Ακόμα κι ένας ένθερμος λάτρης της γυμναστικής μπορεί να έχει ελάχιστο υποδόριο λίπος, ενώ παράλληλα διαθέτει υψηλό ποσοστό σπλαχνικού λίπους, το οποίο, παρότι δεν φαίνεται εξωτερικά, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, καθώς περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα.

Η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους που προκαλείται κυρίως από τηνκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει στους ίδιους κινδύνους από τους οποίους απειλείται ένα άτομο με παχυσαρκία.

Μεγάλες ποσότητες σπλαχνικού λίπους αυξάνουν τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση η οποία διαταράσσει την ροή του αίματος στους ιστούς του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Εξάλλου σε μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για την εξέταση των επιπτώσεων της σωματικής δραστηριότητας και της ποιότητας της διατροφής, οι ρευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνταν τακτικά αλλά επέλεγαν τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας διέτρεχαν τελικά μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με άτομα που ασκούνταν το ίδιο και έκαναν υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Η κακή διατροφή

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, το «κλειδί» είναι να αναπτύξετε ένα θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε. Οι κακές διατροφικές συνήθειες ωστόσο μπορεί να είναι τροχοπέδη σε αυτή την προσπάθεια ανεξαρτήτως των ωρών που διατίθενται στην άσκηση.

Η πεποίθηση ότι αν φάμε παραπάνω μπορούμε να ισορροπήσουμε την πρόσληψη θερμίδων με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, είναι μια δέσμευση που δεν λειτουργεί καλά μακροπρόθεσμα, επισημαίνουν οι γιατροί.

Εξάλλου και η άσκηση υπονομεύεται όταν η διατροφή μας είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, τονίζει η Grace Derocha, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το πρόχειρο φαγητό και τα ζαχαρούχα ποτά είναι γεμάτα με κενές θερμίδες.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου θρεπτικά συστατικά. Η έλλειψη βιταμινών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών, μας κάνει να αισθανόμαστε συνεχώς πεινασμένοι και τελικά δεν παρέχει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ασκηθούμε.

Ακόμα και εκείνοι που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στην καθημερινή τους ρουτίνα προπόνησης, δεν αθλούνται παραγωγικά λέει η Caroline Susie, επίσης διαιτολόγος, εξηγώντας ότι οι λιπαρές τροφές μπορεί να δίνουν μια προσωρινή ώθηση ενέργειας στην αρχή, αλλά δεν αρκούν για να διατηρήσουν τις δυνάμεις μας για πολύ και μας κάνουν να αισθανόμαστε κουρασμένοι πολύ γρήγορα. Και βέβαια, όσες «κενές» θερμίδες δεν καίγονται, αποθηκεύονται στο σώμα μας ως λίπος.

Επιπρόσθετα, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών όταν καταναλώνουμε τροφές κακής ποιότητας δυσκολεύει τη δημιουργία μυϊκής μάζας και την προσπάθεια αποκατάστασης που κάνει αυτόματα το σώμα μας μετά από μια επίπονη προπόνηση.

Για να χτίσετε μυϊκή μάζα, η διατροφή σας πρέπει να συμπεριλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο και ο σολομός. Τα μακροθρεπτικά συστατικά αυτού του τύπου είναι που βοηθούν στην οικοδόμηση άπαχης μυϊκής μάζας και τη διατήρησή της, τονίζουν οι διατροφολόγοι.

Όλα με μέτρο

Ένας υγιής οργανισμός δεν είναι ανάγκη να παραιτηθεί δια βίου από κάθε «τροφική ατασθαλία». Η δαιμονοποίηση ορισμένων τροφίμων ή ο αποκλεισμός ζάχαρης και υδατανθράκων από το καθημερινό μας διαιτολόγιο μπορεί να δημιουργήσει μια τοξική σχέση με το φαγητό.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να σκεφτόμαστε την τροφή όχι απλά ως σύνολο θερμίδων αλλά ως το πολύτιμο καύσιμο που χρειάζεται το σώμα μας. Και είναι πιο εύκολο αντί να αποκλείουμε τρόφιμα, να προσθέτουμε και εκείνα που μας ωφελούν λένε, έτσι ώστε να εξισορροπούνται και οι μέρες που απλά λαχταρήσαμε να φάμε εκείνη την πίτσα ή το παγωτό. Το μέτρο είναι το παν και σε αυτή την περίπτωση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::