Άγνωστοι ιοί βρίσκονται αποικισμένοι στις οδοντόβουρτσες και στις κεφαλές των ντους

Οι κεφαλές ντους και οι οδοντόβουρτσες είναι γεμάτες από μια ποικιλόμορφη συλλογή ιών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από μικροβιολόγους του Πανεπιστημίου Northwestern.

Αν και αυτή η ανακάλυψη ακούγεται ανησυχητική, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι αυτοί οι ιοί δεν είναι επιβλαβείς για τους ανθρώπους. Αντίθετα, πρόκειται για βακτηριοφάγους, οι οποίοι έχουν αρχίσει να τραβούν την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας για την πιθανή χρήση τους στη θεραπεία ανθεκτικών βακτηριακών λοιμώξεων. Οι άγνωστοι ιοί που βρίσκονται στα μπάνια μας θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για αυτές τις θεραπευτικές εφαρμογές.

Στα δείγματα που αναλύθηκαν, οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερους από 600 διαφορετικούς ιούς. «Βρήκαμε πολλούς ιούς για τους οποίους γνωρίζουμε ελάχιστα και άλλους που δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι εκπληκτικό πόση ανεκμετάλλευτη βιοποικιλότητα υπάρχει γύρω μας. Και δεν χρειάζεται να ψάξουμε μακριά για να τη βρούμε· είναι ακριβώς μπροστά μας», δήλωσε η Έρικα Χάρτμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικών McCormick του Πανεπιστημίου Northwestern.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την αόρατη ζωή που υπάρχει στα μπάνια μας. «Τα μικρόβια είναι παντού και η πλειονότητά τους δεν είναι επικίνδυνη. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε απολυμαντικά εναντίον τους, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν ανθεκτικότητα ή να γίνουν πιο δύσκολα στην αντιμετώπιση», προσθέτει η Χάρτμαν.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::