Άνοια: Ποια χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα έχουν όσοι κινδυνεύουν να πάθουν

Μια νέα μελέτη από ερευνητές των Πανεπιστημίων Καλιφόρνια, Davis και Northwestern, που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την πιθανότητα να στοχεύσουμε σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με παρεμβάσεις για τη μείωση του μακροπρόθεσμου κινδύνου άνοιας, αναδεικνύοντας τη σημασία των μη γενετικών παραγόντων στην ανάπτυξη της νόσου.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα με χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως ευσυνειδησία, εξωστρέφεια και θετικό συναίσθημα έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια σε σχέση με εκείνους με νευρωτισμό και αρνητικό συναίσθημα.

Η διαφορά δεν συνδέθηκε με βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό που εντοπίστηκε σε ασθενείς με άνοια, αλλά πιθανότερα με τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις βλάβες που σχετίζονται με την άνοια.

Προηγούμενες μελέτες προσπάθησαν να δημιουργήσουν συνδέσμους μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της άνοιας, αλλά αυτές ήταν ως επί το πλείστον μικροί και αντιπροσώπευαν μόνο συγκεκριμένους πληθυσμούς, δήλωσε η Emorie Beck, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο UC Davis και πρώτη συγγραφέας της εργασίας.

«Εάν αυτοί οι σύνδεσμοι διατηρηθούν, τότε η στόχευση χαρακτηριστικών της προσωπικότητας για αλλαγές στις παρεμβάσεις νωρίτερα στη ζωή θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε η ειδικός.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::