Άνοια: Πως οι τετράποδοι φίλοι σας μπορεί να σας προστατεύσουν

Η απόκτηση μιας γάτας ή ενός σκύλου μπορεί να προσφέρει αμέτρητη χαρά και συντροφιά, ενώ ενδέχεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της γνωστικής σας έκπτωσης καθώς μεγαλώνετε, προστατεύοντάς σας από την άνοια – ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να βγάζετε τον σκύλο βόλτα – σύμφωνα με μια μελέτη.

Όλοι μας μπορεί να βιώσουμε μείωση των νοητικών ικανοτήτων, όπως η μάθηση, η σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η μνήμη και η λογική, καθώς μεγαλώνουμε, ακόμα κι αν δεν έχουμε άνοια. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να διατηρήσουν ισχυρές γνωστικές ικανότητες σε μεγάλη ηλικία. Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν αν η κατοχή κατοικίδιων ζώων μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ ανέλυσε δεδομένα από 637 συμμετέχοντες, ηλικίας από 51 έως 101 ετών.

Τα ευρήματα της μελέτης για την άνοια

Συνολικά, σχεδόν το ένα τρίτο είχε κατοικίδια με το 11% να έχει γάτες και το 13% να έχει σκύλους. Η μελέτη αποκάλυψε ότι, μετά από μια δεκαετία, η γνωστική λειτουργία μειώθηκε για όλους τους συμμετέχοντες καθώς γερνούσαν.

Ωστόσο, αυτή η μείωση ήταν πιο αργή για όσους είχαν γάτες ή σκύλους σε σύγκριση με τους μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Τα δύο τρίτα των ιδιοκτητών σκύλων ανέφεραν ότι έκαναν βόλτα με τα σκυλιά τους – και αυτή η ομάδα παρουσίασε ακόμη πιο αργή γνωστική εξασθένηση σε σχέση με τους ιδιοκτήτες σκύλων που δεν έβγαζαν βόλτα το κατοικίδιό τους.

Γράφοντας στο περιοδικό Scientific Reports, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι: «Η τρέχουσα μελέτη παρέχει σημαντικά στοιχεία για τη συμβολή της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε γενικά υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες καθώς μεγαλώνουν.

«Οι ηλικιωμένοι ενήλικες ιδιοκτήτες κατοικίδιων φάνηκε ότι αντιμετώπισαν μικρότερη μείωση της γνωστικής λειτουργίας καθώς γερνούσαν με τους ειδικούς να έχουν λάβει υπόψη τόσο την προϋπάρχουσα κατάσταση της υγείας τους όσο και την ηλικία τους.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::