Άσθμα και διατροφή: Ποια δίαιτα φαίνεται να βοηθά τους ασθενείς

Ιδιαίτερα αυξημένα παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά των ανθρώπων που πάσχουν από άσθμα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου των ΗΠΑ (CDC) περίπου το 7.7% των ανθρώπων στις ΗΠΑ είχαν άσθμα το 2018 και 3,441 άνθρωποι πέθαναν λόγω της πάθησης αυτής. Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στους γνωστούς ερεθιστικούς παράγοντες είναι η έκθεση σε αλλεργιογόνα ή ο καπνός του τσιγάρου, η έντονη άσκηση και το συναισθηματικό στρες.

Επίσης, η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δυσχεραίνει την κατάσταση του ασθματικού ασθενή. Μια συστηματική ανασκόπηση των στοιχείων που έγινε και δημοσιεύτηκαν το 2019 ( Annals of the American Thoracic Society) διαπίστωσε ότι τα άτομα με παχυσαρκία και άσθμα μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άσθμα τους χάνοντας βάρος.

Παρόλα αυτά, μια νέα μελέτη για το άσθμα και τη διατροφή που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews πηγαίνει ακόμα πιο βαθιά στις αιτίες που μπορεί να “ζορίζουν” τους ασθματικούς.
Η μελέτη δείχνει ότι η χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης των συμπτωμάτων και κατ’ επέκταση να βοηθήσει στον έλεγχο αυτών, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται ότι κάνουν το ακριβώς αντίθετο, σύμφωνα με τους ειδικούς παθολόγους που πραγματοποίησαν την έρευνα.
Οι ειδικοί τόνισαν ότι ήδη από το 1985 υπήρχε μελέτη που έδειχνε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στον ασθματικό ασθενή.

Στην μελέτη αυτή 5 ασθενείς με άσθμα έκαναν χορτοφαγική δίαιτα για έναν χρόνο. Οι ζωτικές του λειτουργίες βελτιώθηκαν πολύ ενώ το οξυγόνο τους ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Παρόλα αυτά, δεν μπόρεσε να γίνει σύγκριση των ασθενών αυτών με κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν άσθμα.
Πάντως πρέπει να τονίσουμε ότι μπορεί να μην είναι απαραίτητο ότι η διατροφή έπαιξε ρόλο στην βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Άλλες μελέτες που έγιναν σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών έδειξαν ότι δεν βοηθούν τους ανθρώπους με άσθμα. Για παράδειγμα το 2015 μελέτη που έγινε στο Πουέρτο Ρίκο, έδειξε ότι τα οι ασθενείς που έτρωγαν γαλακτοκομικά χειροτέρεψαν.
Μια άλλη μελέτη που έγινε σε 13 παιδιά με άσθμα ( τα 9 έτρωγαν τα πάντα, τα υπόλοιπα είχαν αφαιρέσει από τη διατροφή τους τα αυγά και το γάλα), έδειξε ότι τα παιδιά που δεν έτρωγαν γάλα και αυγά είδαν μια μικρή βελτίωση στην ταχύτητα εκπνοής (20%). Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να καταλήξουν οι ειδικοί σε ασφαλή συμπεράσματα.

Τέλος, ειδικοί παθολόγοι που συμμετέχουν σε νέα έρευνα που είναι στα σκαριά σχετικά με το άσθμα, αναφέρουν ότι εκτός από τη διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα κα η βιταμίνη D μπορεί να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθματικών ασθενών. Τίποτα από αυτά ωστόσο, δεν ακόμα σίγουρο.

Σε κάθε περίπτωση η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) όπως και η Βρετανική Εταιρεία για το άσθμα δεν συνιστά στους ασθματικούς να μειώσουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών ούτε και να ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::