Άσθμα και στρες πάνε πακέτο: Τι πρέπει να έχεις κατά νου για να τα αντιμετωπίσεις

Η αίσθηση δυσφορίας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Ακόμα και μια βαθιά ανάσα φαίνεται ανεπαρκής, καθώς η αίσθηση είναι ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος στους πνεύμονες για να εισέλθει το απαραίτητο οξυγόνο.

Αυτή η αίσθηση μπορεί να προκαλέσει έντονο φόβο και άγχος, ακόμα και μόνο στη σκέψη μιας επερχόμενης κρίσης. Οι κρίσεις άσθματος μπορούν να προκύψουν ξαφνικά ή σταδιακά και συχνά πυροδοτούνται από ασθένειες ή αλλεργίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιο εύκολο να προετοιμαστεί κανείς εκ των προτέρων.

Ωστόσο, αν μια κρίση άσθματος εμφανιστεί απρόβλεπτα και οι εισπνοές δεν προσφέρουν ανακούφιση, ο πανικός μπορεί να καταλάβει τον ασθενή, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Επομένως, είναι κρίσιμο για τον ασθματικό να διατηρεί την ηρεμία του. Αν η κρίση προκαλείται από γνωστά ερεθίσματα ή ουσίες, ο ασθενής έχει την ευκαιρία να προετοιμαστεί καλύτερα και να μειώσει την ένταση της κρίσης.

Κάποιοι άνθρωποι γνωρίζουν για παράδειγμα ότι όταν είναι κοντά σε καπνιστές πρέπει να έχουν δίπλα τους τις εισπνοές τους. Στις περιπτώσεις που το άσθμα έρχεται απροειδοποίητα δεν μπορεί να κάνει και πολλά απλά πρέπει να υπάρχουν οι εισπνοές πάντα κοντά στον ασθενή.

Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν και νεφελοποιητή γιατί το άσθμα δεν ανακουφίζεται μόνο με τις εισπνοές και χρειάζονται μια έξτρα βοήθεια.
Kάποιες φορές το άσθμα με το στρες πάνε πακέτο, ωστόσο βοηθάει πολύ να είναι κανείς οργανωμένος. Το οξύμετρο βοηθάει τον ασθενή να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με το οξυγόνο του και καλό είναι να έχει ένα μαζί του.

Πολλές φορές βοηθάνε οι μετρητές ροής αιχμής που τσεκάρουν τι γίνεται με την αναπνοή μας. Συγκεκριμένα, βλεπουν τη μέγιστη εκπνευσμένη ροή (PEF), που ονομάζεται επίσης μέγιστη ταχύτητα εκπνευστικής ροής (PEFR). Είναι η μέγιστη ταχύτητα εκπνοής ενός ατόμου, όπως μετράται με έναν μετρητή ροής, μια μικρή συσκευή χειρός που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της ικανότητας ενός ατόμου να αναπνέει .
Κάποιες φορές μόνο ο φόβος ότι θα έρθει μια κρίση άσθματος μπορεί και να την προκαλέσει. Αν κατανοήσει κανείς τι τον ενοχλεί και είναι προετοιμασμένος μπορεί να τον βοηθήσει να αποφύγει αρκετές κρίσεις και περίσσιο φόβο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::