Πολλοί που γυμνάζονται έχουν βιώσει ξαφνικά εκείνον τον οξύ, «καρφωτό» πόνο στη δεξιά ή αριστερή πλευρά της κοιλιάς, που συχνά τους αναγκάζει να μειώσουν τον ρυθμό ή ακόμα και να σταματήσουν. Πρόκειται για το λεγόμενο side stitch ή «σουβλιά στο πλάι», ένα φαινόμενο αρκετά συχνό σε δρομείς, κολυμβητές και όσους κάνουν έντονη αερόβια δραστηριότητα. Αν και είναι ενοχλητικό, δεν θεωρείται επικίνδυνο, ωστόσο οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει.
Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες είναι ότι η «σουβλιά» προκύπτει από τον ερεθισμό του περιτοναίου, της μεμβράνης που περιβάλλει την κοιλιακή κοιλότητα. Κατά την έντονη άσκηση, ειδικά όταν το στομάχι είναι γεμάτο ή έχει προηγηθεί κατανάλωση αναψυκτικών, η αυξημένη κίνηση των οργάνων μπορεί να τεντώσει το περιτόναιο, προκαλώντας πόνο. Μια άλλη εκδοχή αποδίδει τον πόνο σε σπασμό του διαφράγματος, του βασικού μυ της αναπνοής, το οποίο καταπονείται ιδιαίτερα όταν αναπνέουμε γρήγορα και ρηχά.
Η «σουβλιά» εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που δεν έχουν προπονηθεί επαρκώς ή ξεκινούν έντονη δραστηριότητα χωρίς σωστή προθέρμανση. Επίσης, παρατηρείται ότι όσοι τρώνε βαριά γεύματα λίγο πριν την άσκηση είναι πιο επιρρεπείς, καθώς η πέψη απαιτεί αυξημένη ροή αίματος στην κοιλιά, την ίδια στιγμή που οι μύες χρειάζονται οξυγόνο.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι ειδικοί συστήνουν μείωση του ρυθμού, βαθιές αναπνοές από τη μύτη με εκπνοή από το στόμα και ελαφριά πίεση με το χέρι στο σημείο του πόνου. Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγεται η έντονη άσκηση αμέσως μετά το φαγητό – ιδανικά πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον δύο ώρες.
Παρόλο που η «σουβλιά» δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, η συχνή εμφάνισή της μπορεί να δείχνει ακατάλληλο πρόγραμμα άσκησης ή κακές διατροφικές συνήθειες πριν την προπόνηση. Με σωστή προθέρμανση, σταδιακή αύξηση της έντασης και ισορροπημένη διατροφή, οι περισσότεροι ασκούμενοι μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα και να απολαύσουν την άσκησή τους χωρίς ενοχλήσεις.