Έκζεμα: 4 λιγότερο γνωστοί παράγοντες που μπορεί να σας εκπλήξουν

Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια ενοχλητική δερματική κατάσταση που προκαλεί έντονο κνησμό, φλεγμονές και εξανθήματα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 165 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από έκζεμα, ενώ περίπου το 10% των ενηλίκων βιώνουν τα συμπτώματα της νόσου.

Διάφοροι παράγοντες, όπως ο ξηρός καιρός, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα νοικοκυριά (όπως σαμπουάν και καθαριστικά), οι συχνές πλύσεις του σώματος και οι αλλεργιογόνοι παράγοντες στον αέρα, μπορούν να οδηγήσουν σε έξαρση του εκζέματος.

Παράγοντες κινδύνου για το έκζεμα

1. Στρες:
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ορμόνης κορτιζόλης, γνωστής ως ορμόνη του στρες. Όταν το σώμα παράγει υψηλές ποσότητες κορτιζόλης λόγω αυξημένου άγχους, το δέρμα μπορεί να γίνει υπερβολικά λιπαρό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξέσπασμα εκζέματος.

2. Αλλεργιογόνα:
Η έκθεση σε ρύπους, τοξίνες στον αέρα και χημικές ουσίες από καθημερινά προϊόντα μπορεί να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος. Επιπλέον, η γύρη, τα αλλεργιογόνα από τα κατοικίδια, η μούχλα και οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση της πάθησης.

3. Χημικά προϊόντα:
Η χρήση ορισμένων καλλυντικών, όπως σαμπουάν και καθαριστικά σώματος που περιέχουν χημικές ουσίες, μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις του εκζέματος. Εάν μπορέσετε να εντοπίσετε την αιτία που προκαλεί τις εξάρσεις σας, προσπαθήστε να αποφύγετε τα συγκεκριμένα προϊόντα.

4. Κάπνισμα:
Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εκζέματος, προσθέτοντας μια ακόμη σοβαρή αρνητική επίπτωση στην υγεία.

Η κατανόηση αυτών των παραγόντων μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση και να αποφύγετε τις εξάρσεις.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::