Έλληνας επιστήμονας αναπτύσσει νέο φάρμακο που δείχνει υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ

Διεθνής ομάδα ερευνητών έχει αναπτύξει ένα νέο φάρμακο που στοχεύει και στους δύο κύριους χώρους συσσώρευσης των πρωτεϊνών Tau, οι οποίες είναι κρίσιμες για τον νευροεκφυλισμό στη νόσο Αλτσχάιμερ. Το φάρμακο, γνωστό ως RI-AG03, είναι ένας πεπτιδικός αναστολέας που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός σε εργαστηριακές δοκιμές και σε πειράματα με φρουτόμυγες, αποτρέποντας τη συσσώρευση των πρωτεϊνών Tau στις κεντρικές περιοχές του εγκεφάλου όπου παρατηρείται αυτή η διαδικασία. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Alzheimer’s & Dementia” της Αμερικανικής Ένωσης Αλτσχάιμερ.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Αντώνης Αγγίδης, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι «οι τρέχοντες αναστολείς της συσσώρευσης συχνά έχουν πολλές παρενέργειες, καθώς μπορεί να επηρεάζουν άλλες πρωτεΐνες. Το RI-AG03 έχει σχεδιαστεί ειδικά για την πρωτεΐνη Tau, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες ανεπιθύμητης αλληλεπίδρασης». Ο Δρ. Αγγίδης ανέπτυξε το φάρμακο χρησιμοποιώντας υπολογιστική βιολογία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Αλτσχάιμερ, με τον Ρίτσαρντ Όκλεϊ, αναπληρωτή διευθυντή Έρευνας και Καινοτομίας, να επισημαίνει ότι «η μελέτη αυτή είναι ένα υποσχόμενο βήμα προς μια νέα και καινοτόμο θεραπεία που στοχεύει την Tau, η οποία είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ, εμποδίζοντας τη συσσώρευσή της. Αυτή η προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να είναι πιο στοχευμένη από άλλες θεραπείες που μελετώνται και ελπίζουμε ότι θα έχει λιγότερες τοξικές παρενέργειες». Ωστόσο, προσθέτει ότι «η μελέτη είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, επομένως δεν γνωρίζουμε αν θα είναι αποτελεσματική ή ασφαλής για τους ανθρώπους. Εντούτοις, πρόκειται για μια συναρπαστική εξέλιξη και ανυπομονούμε να δούμε τα επόμενα βήματα».

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Σαουθάμπτον, Λάνκαστερ και Νότιγχαμ Τρεντ, καθώς και από το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Τόκιο και το ιατρικό κέντρο UT Southwestern στις ΗΠΑ, σχεδιάζουν τώρα να προχωρήσουν σε δοκιμές του φαρμάκου σε τρωκτικά προτού αρχίσουν κλινικές δοκιμές.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::