Η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα καρδιοπροστατευτικών μεταβολιτών στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα αυγά είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, αλλά περιέχουν και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες διαφωνούν για το αν τα αυγά είναι περισσότερο βλαβερά ή ωφέλιμα για την καρδιακή υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 που περιλάμβανε περίπου 500.000 ενήλικες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών (περίπου ένα την ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
Οι συγγραφείς της μελέτης προσπάθησαν να ερευνήσουν το συγκεκριμένο εύρημα, χρησιμοποιώντας μία έρευνα που βασιζόταν στον πληθυσμό. Η τελευταία τους μελέτη εξερευνά πώς η κατανάλωση των αυγών επηρεάζει τους καρδιαγγειακούς δείκτες υγείας στο αίμα.
Η ομάδα επέλεξε μια μεγάλη ομάδα συμμετεχόντων (4.778) για αυτό το έργο από την China Kadoorie Biobank. Από αυτά τα άτομα, 3.401 είχαν καρδιαγγειακή νόσο ενώ 1.377 δεν είχαν. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πολύπλοκη τεχνική που ονομάζεται στοχευμένος πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός για να μετρήσουν 225 συγκεκριμένους μεταβολίτες σε δείγματα πλάσματος αίματος που συλλέχθηκαν από κάθε άτομο. Μεταξύ αυτών των 225, συνολικά 24 είχαν σχέση με τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα κατανάλωσης αυγών.
Τα αυγά συνδέονται με αυξήσεις της καλής χοληστερόλης
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα που συστηματικά έτρωγαν μία μέτρια ποσότητα αυγών, συνήθως είχαν περισσότερο μία πρωτεΐνη στο αίμα τους, που αποκαλούταν apolipoprotein A1. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) ή καλής λιποπρωτεΐνης.
Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν σταθερά αυγά έδειξαν περισσότερα μεγάλα μόρια HDL στο αίμα τους. Αυτά βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τα αιμοφόρα αγγεία και στην πρόληψη των μπλοκαρισμάτων. Οι φραγμένες αρτηρίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Συνολικά, η ομάδα σημείωσε επίσης άλλους 14 μεταβολίτες που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Γενικά, οι άνθρωποι που έτρωγαν λιγότερα αυγά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων μεταβολιτών και υψηλότερα επίπεδα δυνητικά επιβλαβών μεταβολιτών του αίματος.
«Μαζί, τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για το πώς η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αυγών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις», προσθέτει ο συγγραφέας της μελέτης Canqing Yu, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. «Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επαληθευτεί ο αιτιολογικός ρόλος που παίζουν οι μεταβολίτες των λιπιδίων στη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».