Ένα εκατομμύριο Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς

Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee), πάνω από 850 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με Νεφρική Νόσο, αν και η συντριπτική πλειονότητα δεν το γνωρίζει. Επιπλέον, περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως μέσω αιμοκάθαρσης ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), δηλαδή περίπου 1.000.000 Έλληνες έχουν προβλήματα με τους νεφρούς. Από αυτούς, το 10% (100.000 άτομα) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Επίσης, για τη δεκαετία του 2040, προβλέπεται ότι η ΧΝΝ θα είναι η 5η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Μη αντιληπτά τα συμπτώματα στο πρώτο στάδιο

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι «Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου!». Με το μήνυμα αυτό, καλείται η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση, για την υιοθέτηση των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας ώστε όλοι οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών γεγονότων (πανδημία, πολεμικές συρράξεις) αποδείχθηκε ότι πολλές φορές οι ασθενείς με ΧΝΝ δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή.

Η ΧΝΝ είναι μια κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς. Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά́. Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Η ΧΝΝ είναι εξελικτική νόσος, η έγκαιρη λοιπόν διάγνωσή της είναι κρίσιμη, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί́ να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Το μήνυμα για το 2023 είναι να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο και για “ισότητα” παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νεφρολογικό τομέα για όλους, από την πρόληψη έως την θεραπεία.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::