Υπάρχει ένα και μοναδικό σημείο του σώματός μας που με τις κατάλληλες επιστημονικές μετρήσεις, μπορεί να δείξει την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου, τον ρυθμό γήρανσης και ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Το ανθρώπινο χέρι είναι κάτι αξιοσημείωτο. Όχι μόνο μας επιτρέπει να σκαρφαλώνουμε, να πετάμε και να μαζεύουμε πράγματα, αλλά μπορεί, επίσης, να αποτελέσει και έναν δείκτη υγείας, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Lancaster σε νέα τους εργασία.
Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, οι άνδρες 20-30 ετών έχουν συνήθως τη μεγαλύτερη δύναμη, ενώ οι γυναίκες άνω των 75 ετών έχουν τη μικρότερη. Στους ανθρώπους 20-29 ετών, η μέση δύναμη λαβής είναι τα 46 κιλά για τους άνδρες και τα 29 κιλά για τις γυναίκες, με τους αριθμούς να φθίνουν στα 39 και 23,5 κιλά αντίστοιχα στην ηλικία των 60-60 ετών.
«Η δύναμη λαβής μπορεί, επίσης, να φανεί χρήσιμη στην πρόβλεψη της επιβίωσης από καρκίνο», υποστηρίζει ο Δρ. Taylor. Παρόλο που η επιβίωση βασίζεται σε άλλους παράγοντες, όπως το είδος του καρκίνου και η στιγμή της διάγνωσης, μελέτη υποστήριξε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η δύναμη λαβής των ασθενών, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητές τους να επιβιώσουν από μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Καταληκτικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η δύναμη λαβής μειώνεται με την ηλικία και η έρευνα των ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Lancaster δείχνει ότι η γήρανση προκαλεί μείωση στη μυϊκή μάζα (και λειτουργία) σε ποσοστό της τάξης του 1% ανά έτος από τη μέση ηλικία και μετά. Αυτό μπορεί να συντελέσει σε απώλεια έως και του 50% της μυϊκής μάζας στα 80-90 έτη.
Ωστόσο, η γήρανση εξελίσσεται με διαφορετικούς σε ρυθμούς σε κάθε άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει ότι η δύναμη λαβής μπορεί να μειωθεί από αλλαγές λόγω ηλικίας στο νευρικό σύστημα όπου τα σήματα δεν ταξιδεύουν τόσο γρήγορα ή από μυϊκή απώλεια στα χέρια. Άλλες επιστημονικές απόψεις υποστηρίζουν ότι η μειωμένη δύναμη λαβής στους γηραιότερους ενήλικες σχετίζεται με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την επαλήθευση των στοιχείων και των ισχυρισμών.