Σε μια πρωτοποριακή θεραπεία προχωρούν επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να κατασκευάσουν “έξυπνα” βακτήρια που καταπολεμούν την ακμή.
Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης κατάφεραν να τροποποιήσουν με επιτυχία το βακτήριο Cutibacterium acnes που ζει στο δέρμα, ώστε να παράγει την πρωτεΐνη NGAL (neutrophil gelatinase-associated lipocalin), ένα θεραπευτικό μόριο που ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, ένα βασικό στοιχείο στη θεραπεία της ακμής.
«Αναπτύξαμε μια τοπική θεραπεία με στοχευμένη προσέγγιση, χρησιμοποιώντας αυτό που ήδη διαθέτει η φύση. Κατασκευάσαμε ένα βακτήριο που ζει στο δέρμα και το κάνουμε να παράγει αυτό που χρειάζεται το δέρμα μας. Εδώ, επικεντρωθήκαμε στη θεραπεία της ακμής, αλλά αυτή η πλατφόρμα μπορεί να επεκταθεί», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Biotechnology.
Βακτήρια και ακμή
Το προπιονικό βακτήριο της ακμής (προπιονοβακτηρίδιο) αποτελεί ένα γνωστό Gram-θετικό βακτήριο, το οποίο αποικεί στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος και πολλαπλασιάζεται υπό αναερόβιες συνθήκες. Όταν επιτεθεί στο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί τη λοίμωξη της ακμής (acne vulgaris), με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών πυωδών βλαβών της.
Ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν περισσότερο τη δράση του προπιονοβακτηριδίου, αναφορικά με την εκδήλωση της ακμής.