Έρευνα συνδέει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου

Μια έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science» έχει εντοπίσει τη στενή σύνδεση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου, με τη συμμετοχή 40.000 ατόμων.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν συσχετιστεί με διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια και γνωστική εξασθένηση. Επίσης, άτομα με ψυχικές και γνωστικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και η επιληψία, παρουσιάζουν υψηλότερη συχνότητα καρδιοαγγειακών προβλημάτων. Ωστόσο, η φύση αυτών των συνδέσεων ήταν μέχρι τώρα ασαφής. Η νέα μελέτη διερεύνησε τις φαινοτυπικές και γενετικές σχέσεις μεταξύ καρδιάς και εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας πολλαπλών οργάνων από πάνω από 40.000 συμμετέχοντες στη βάση ιατρικών δεδομένων της Βρετανίας, Biobank.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από συσχετίσεις μεταξύ της δομής και της λειτουργίας τόσο της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πάχος του τοιχώματος του μυοκαρδίου συσχετίστηκε με μεγαλύτερο όγκο του υποφλοιώδους του εγκεφάλου. Επιπλέον, μια μελέτη συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος των καρδιακών χαρακτηριστικών αποκάλυψε τόπους που σχετίζονται επίσης με σύνθετες νευρολογικές παθήσεις. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γενετικές αλλαγές που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις μπορεί να συμβάλλουν αιτιωδώς στις εγκεφαλικές διαταραχές.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό νέων πιθανών θεραπευτικών στόχων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::