Έρευνα: Το αλκοόλ αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο άνοιας; – Η απροσδόκητη σύνδεση

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση ενός ή δύο κοκτέιλ ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αντίθετα, η κατανάλωση τριών ή περισσότερων κοκτέιλ καθημερινά φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αλλαγές στον κίνδυνο άνοιας λόγω κατανάλωσης αλκοόλ παρακολουθώντας σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στην Κορέα για μια περίοδο 2 ετών. Η μελέτη έδειξε ότι, μετά από περίπου 7 χρόνια, η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας ήταν κατά 21% μικρότερη για τα άτομα που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες αλκοόλ. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 8%.

Όπως δήλωσε και ο επικεφαλής ερευνητής Keun Hye Jeon, MD, επίκουρος καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στο Cha Gumi Medical Center στο Πανεπιστήμιο Cha Gumi, Κορέα, στο Medscape Medical News, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, όπως αλλάζουν και οι συνήθειες των ανθρώπων ως προς την κατανάλωση αλκοόλ.

«Αν και πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της άνοιας, ωστόσο ακόμη δεν έχει βρεθέι πώς αλλάζει η συχνότητα της άνοιας με τις αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ», είπε ο Jeon.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 6 Φεβρουαρίου στο JAMA Network Open.

Παρακολούθηση των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 4 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλισης Υγείας της Κορέας που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε φυσικές εξετάσεις το 2009 και το 2011.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και χωρίστηκαν σε μία από τις πέντε ομάδες ανάλογα με την αλλαγή στην κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο της μελέτης. Αυτές οι ομάδες αποτελούνταν από άτομα που δεν έπιναν.

Συγκεκριμένα, στις κατηγορίες των ατόμων που δεν έπιναν ανήκαν εκείνοι που είχαν σταματήσει να πίνουν, εκείνοι που μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ αλλά δεν σταμάτησαν να πίνουν εντελώς, αυτοί που διατήρησαν το ίδιο επίπεδο κατανάλωσης (συντηρητές) και αυτοί που αύξησαν το επίπεδο κατανάλωσής τους (αυξάνοντες).

Μετά από μέση παρακολούθηση 6,3 ετών, το 2,5% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με άνοια, το 2,0% με νόσο του Αλτσχάιμερ και το 0,3% με αγγειακή άνοια .
Σε σύγκριση με τη σταθερή μη κατανάλωση αλκοόλ, η ήπια και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με 21% (aHR, 0,79, 95% CI, 0,77 – 0,81) και 17% (aHR, 0,83, 95% CI, 0,79 – 0,88) μειωμένο κίνδυνο άνοιας, αντίστοιχα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::