Έρπητας ζωστήρας: Πιθανός ο κίνδυνος για εγκεφαλικό και προβλήματα στην καρδιά

Ο ιός του έρπητα ζωστήρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, δείχνει ότι ο έρπητας ζωστήρας σχετίζεται με περίπου 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες και τονίζουν τη σημασία των προσπαθειών πρόληψης στη δημόσια υγεία», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, Sharon Curhan, ιατρός και επιδημιολόγος στο Τμήμα Δικτυακής Ιατρικής Channing του Νοσοκομείου Brigham and Women’s.

«Ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα θα μπορούσε να προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για τη μείωση του φορτίου του έρπητα ζωστήρα και τη μείωση του κινδύνου επακόλουθων καρδιαγγειακών επιπλοκών» συμπλήρωσε.

Η μελέτη

Η παρούσα διαχρονική μελέτη μελέτησε περισσότερους από 200 χιλιάδες ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για έως και 16 χρόνια.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι τα άτομα που είχαν εμφανίσει προηγουμένως έρπητα ζωστήρα διέτρεχαν 30% υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν εμφανίσει έρπητα ζωστήρα.

Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να παραμείνει για 12 ή περισσότερα χρόνια μετά την εμφάνιση έρπητα ζωστήρα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::