Έρχονται sms για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Την ανακοίνωση πως τον Ιούνιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, έκανε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η διαδικασία θεσμοθετείται με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από καταστροφές και άλλες διατάξεις» και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή.

Σκοπός του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, η βελτίωση των δεικτών της θνησιμότητας που δύναται να θεραπευτεί, καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Δικαιούχοι της δράσης είναι οι Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες και οι πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α) Ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50-70 ετών.

Β) Διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα.
Γ) Δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, πολύποδες, Ελκώδη Κολίτιδα, Νόσο του Crohn και οικογενή πολυποδίαση. Σημειώνεται πως η συμμετοχή των δικαιούχων στην δράση ορίζεται μηδενική.

Η τροπολογία προβλέπει πως με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καθοριστούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες: Δηλαδή ο φορέας υλοποίησης της δράσης,  τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων στη δράση, ο τρόπος, η διαδικασία και τα στάδια υλοποίησης της δράσης.

Επίσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φαρμακείων, καθώς και των παροχών υπηρεσιών υγείας, στους οποίους δύναται να περιλαμβάνονται δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες, οι απαιτήσεις των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test kit) και των φαρμακευτικών σκευασμάτων για την προετοιμασία του δικαιούχου πριν από τη διενέργεια της κολονοσκόπησης, οι τιμές αποζημιώσεις, η διαδικασία ελέγχου, εκκαθάρισης και πληρωμής των σχετικών δαπανών, οι οποίες καλύπτονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό η λεπτομερειακό ζήτημα σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων της ΕΕ.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::