Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προκύπτει από τη δημιουργία κακοήθων πολυπόδων στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου, εξαιτίας της συσσώρευσης μη φυσιολογικών κυτταρικών αναπτύξεων. Σύμφωνα με την οργάνωση Fight Colorectal Cancer, εκτιμάται ότι 1 στους 20 ανθρώπους με μέσο κίνδυνο θα αναπτύξει αυτή τη νόσο στη διάρκεια της ζωής του.
Εκτός από τα γονίδια, που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο, και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ζάχαρης, επεξεργασμένων τροφίμων και κόκκινου κρέατος αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου. Επιπλέον, το κάπνισμα, η έλλειψη βιταμίνης D και η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή είναι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο.
Επίσης, μερικές έρευνες δείχνουν ότι οι συνήθειες του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, όπως η τακτική και ολοκληρωμένη κένωση. Αν και οι ανάγκες της τουαλέτας δεν είναι πάντα βολικές, η συχνή καταστολή της επιθυμίας να αδειάσετε το έντερό σας μπορεί να κάνει την επένδυση του παχέος εντέρου πιο ευάλωτη σε φλεγμονές, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με ειδικούς από το Carolina Digestive Health Associates.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Εκτός από τη φλεγμονή, η τακτική αγνόηση της έκκλησης της φύσης μπορεί τελικά να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν πιέζουμε τους μύες του ορθού μας για να μην εκκρίνονται τα κόπρανα από το σώμα, δεν έχουν που να πάνε παρά μόνο πίσω στο παχύ έντερο. Καθώς το σώμα απορροφά ξανά το νερό από τα κόπρανα, τα κάνει σκληρά και στεγνά, κάνοντας την αφόδευση πιο δύσκολη.
Τα ευρήματα της έρευνας του 2012 που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας (ACG) έδειξαν ότι τα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα ήταν 1,78 φορές πιο επιρρεπή να αναπτύξουν καρκίνο παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα χωρίς δυσκοιλιότητα.
Οι ερευνητές τόνισαν, ωστόσο, ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα, ιδιαίτερα ως προς το εάν αυτός ο ίδιος κίνδυνος είναι εμφανής σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν ενεργά τη δυσκοιλιότητα τους. Επιπλέον, ορισμένες εναλλακτικές έρευνες δεν έχουν δείξει τέτοια σχέση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η έρευνα για τη δυσκοιλιότητα και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου έχει δείξει μικτά αποτελέσματα
Σε μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Oncology, οι ερευνητές δήλωσαν ότι, ενώ μπορεί να υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και του καρκίνου του παχέος εντέρου, η αιτιολογία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα.
Ομοίως, σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Bioscience Reports, η οποία εξέτασε τη σχέση μεταξύ των ανώμαλων κινήσεων του εντέρου και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το να κάνεις κακώσεις λιγότερο από μία φορά την ημέρα δεν βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επίσης, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου που να σχετίζεται με την επίσκεψη στην τουαλέτα περισσότερο από μία φορά την ημέρα, αν και εντοπίστηκε αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του ορθού.
Τι θεωρείται λοιπόν φυσιολογική συχνότητα κενώσεων; Το Healthline αναφέρει ότι από τρεις φορές την ημέρα μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα είναι φυσιολογικό.
Παρόλο που η έρευνα μεταξύ της δυσκοιλιότητας και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ανάμεικτη, η συγκράτηση των κινήσεων του εντέρου δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Εκτός από τις συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής (και υγιεινών συνηθειών τουαλέτας), μιλήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε πιθανά σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου, πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, έμετο, αίμα στα κόπρανα ή άλλα.
Συνιστώνται προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να προταθούν προληπτικοί έλεγχοι σε μικρότερη ηλικία για ασθενείς υψηλού κινδύνου.