Αγωγή για την τριχόπτωση “ρίχνει” τη λίμπιντο και την ερωτική διάθεση στους άντρες

Ένα από τα γνωστότερα χάπια για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μπήκε στο στόχαστρο των επιστημόνων, αφού διαπιστώθηκε πως μπορεί να προκαλέσει ψυχιατρικές και σεξουαλικές παρενέρεγειες.

Όπως προειδοποιούν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, η φιναστερίδη, που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως, συσχετίζεται με χαμηλή λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία αλλά και συμπτώματα κατάθλιψης ή αυτοκτονικές σκέψεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να διακόψουν τη θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ανησυχητικές επιδράσεις παρέμειναν ακόμη και μετά τη διακοπή της λήψης του φαρμάκου από τους άνδρες.

Οι προειδοποιήσεις σχετικά με τις παρενέργειες από την χρήση της φιναστερίδης προκύπτουν μετά από επανεξέταση της ασφάλειας από τον Οργανισμό Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), ο οποίος ελέγχει την ασφάλεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αφορμή για τη διερεύνηση στάθηκε η τριπλάσια αύξηση των ανδρών -από το 2020- που ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, όπως κατάθλιψη, αϋπνία, χαμηλή λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία.

«Είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα που παίρνουν» δήλωσε η Δρ Alison Cave, επικεφαλής υπεύθυνη ασφάλειας του MHRA.

Η ίδια συμβουλεύει σχετικά με τη δοσολογία και τις παρενέργειες: «Εάν χρησιμοποιείτε την φιναστερίδη του 1mg για την τριχόπτωση και εμφανίσετε κατάθλιψη ή αυτοκτονικές σκέψεις, διακόψτε τη θεραπεία και επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Σε περίπτωση που αυτά τα συμπτώματα εμφανιστούν με τη χορήγηση φιναστερίδης των 5mg για την καλοήθη διόγκωση του προστάτη, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και εάν ανησυχείτε σχετικά με τη σεξουαλική δυσλειτουργία».

Η επικεφαλής του MHRA καταλήγει επισημαίνοντας τη σημασία των οδηγιών των φαρμάκων: «Να διαβάζετε πάντα το φύλλο οδηγιών χρήσης μέσα στη συσκευασία, διότι περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λήψης της φιναστερίδης και τις πιθανές παρενέργειές της».
Οι ειδικοί έχουν προηγουμένως προτείνει ότι η αύξηση των αναφορών των παρενεργειών ενδεχομένως να οφείλεται στις διαδικτυακές εταιρείες που πωλούν φιναστερίδη για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μέσω ιδιωτικής συνταγογράφησης (εκτός δηλαδή του βρετανικού συστήματος υγείας NHS). Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες μπορούν να παραγγείλουν το φάρμακο εύκολα από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το NHS, οι σοβαρές παρενέργειες είναι «σπάνιες», καθώς εμφανίζονται σε λιγότερο από ένα στα 1.000 άτομα. Από την πρώτη αναφορά για παρενέργειες τη δεκαετία του 1990, έχουν καταγγελθεί σχεδόν 300 αναφορές για διαταραχές της διάθεσης και αυτοκτονικές και αυτοτραυματικές συμπεριφορές που συνδέονται με τη φιναστερίδη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::