Αιματολογικό τεστ «αποκαλύπτει» την κατάθλιψη

Σύντομα, λίγες σταγόνες αίματος και μερικά λεπτά θα αρκούν για να διαγνωστεί η κατάθλιψη. Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κέιο στο Τόκιο ανέπτυξαν ένα απλό αιματολογικό τεστ, το οποίο επιτρέπει την γρήγορη ανίχνευση της νόσου.

Προηγούμενες εξετάσεις για τη διάγνωση της κατάθλιψης απαιτούσαν περισσότερο χρόνο, καθώς βασίζονταν στην ανάλυση του DNA των λευκών αιμοσφαιρίων. Ωστόσο, αυτή η νέα μέθοδος μετρά τα επίπεδα φωσφορικού οξέος στο αίμα, επιτρέποντας μια ταχύτερη διάγνωση.

Σε μελέτη που περιλάμβανε 66 άτομα, από τα οποία 31 είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα φωσφορικής αιθανολαμίνης συσχετίζονται με τη νόσο. Η ομάδα των επιστημόνων μπόρεσε να εντοπίσει την κατάθλιψη με ποσοστό επιτυχίας 82%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας HMT (Human Metabolome Technologies), αυτή η εξέταση θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους, βελτιώνοντας την έγκαιρη ανίχνευση της κατάθλιψης. Ο δρ. Γιοσάκι Οχάσι δήλωσε πως η ανακάλυψη θα επιτρέψει μια πιο αντικειμενική και βιολογικά βασισμένη διάγνωση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα εξέταση θα είναι διαθέσιμη στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές και λάβει την έγκριση από το Υπουργείο Υγείας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::