Ακόμα και η ήπια ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στην αύξηση του διαβήτη

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γνωστό ότι επηρεάζει σοβαρά την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, όμως νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα ρύπανσης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ, μελέτησαν τα στοιχεία εκατομμυρίων ανθρώπων επί σειρά ετών και διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε μικροσωματίδια PM2.5, ακόμη και σε συγκεντρώσεις κάτω από τα όρια που θεωρούνται «ασφαλή» από διεθνείς οργανισμούς, σχετίζεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου διαβήτη.

Τα μικροσωματίδια PM2.5 είναι πολύ λεπτά αιωρούμενα σωματίδια που προέρχονται από την καύση καυσίμων, τις εξατμίσεις οχημάτων, τη βιομηχανική δραστηριότητα και την καύση ξύλου. Λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να περάσουν στο αίμα, επηρεάζοντας το μεταβολικό σύστημα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ρύπανση συμβάλλει στη χρόνια φλεγμονή και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, δύο βασικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Ακόμα και όσοι ζουν σε περιοχές με σχετικά «καθαρό αέρα» δεν είναι απαλλαγμένοι από τον κίνδυνο.

Η μελέτη ενισχύει τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων και της υιοθέτησης πιο φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών – όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της δημόσιας υγείας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ακόμα και κατά μικρό ποσοστό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των νέων περιστατικών διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για ένα σιωπηλό αλλά καθοριστικό παράγοντα κινδύνου που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους – ακόμη και εκείνους που δεν ανήκουν στις παραδοσιακές ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::