Αλκοόλ: Κίνδυνος πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Ερευνητές από την Κορέα διευκρινίζουν πώς η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με μια πληθυσμιακή μελέτη από την Κορέα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου (CRC), ειδικά σε περιοχές όπως το περιφερικό παχύ έντερο και το ορθό. Οι ερευνητές της μελέτης εξέτασαν αναδρομικά τη μέση ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ και τη συσχέτιση της με τον κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης καρκίνου σε σχεδόν 5,7 εκατομμύρια ενήλικες κάτω των 50 ετών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλισης Υγείας της Κορέας.

Τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ ταξινομήθηκαν σε ελαφριά (10 g την ημέρα ή 0,7 ποτά την ημέρα), μέτρια (10–30 g την ημέρα για τους άνδρες, 10–20 g την ημέρα για τις γυναίκες) και βαριά (30 g ή 2,1 ποτά την ημέρα για τους άνδρες, 20 g ή 1,4 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες).

Η πρωταρχική έκβαση ήταν η επίπτωση της πρώιμης έναρξης CRC που διαγνώστηκε πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Τα μοντέλα προσαρμόστηκαν με βάση την ηλικία, το φύλο, την κατάσταση του καπνιστή, την άσκηση και το εισόδημα, καθώς και για συννοσηρότητες.

Τι έδειξε η μελέτη

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως συνολικά, 8314 περιστατικά πρώιμης έναρξης κρουσμάτων CRC συνέβησαν κατά τη μέση περίοδο παρακολούθησης των 7,4 ετών.

Σε σύγκριση με την ελαφριά κατανάλωση οινοπνεύματος, η μέτρια και η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκαν με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πρώιμης έναρξης CRC (προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου, 1,09 και 1,20, αντίστοιχα) ανά φύλο, ενώ σημαντικές συσχετίσεις βρέθηκαν μόνο μεταξύ των ανδρών.

Ειδικότερα, μεταξύ των ανδρών, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με 26% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του περιφερικού παχέος εντέρου, 17% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ορθού και 29% υψηλότερο κίνδυνο απροσδιόριστου καρκίνου του παχέος εντέρου (αλλά όχι καρκίνο του εγγύς παχέος εντέρου).

Από την άλλη τα ευρήματα για τις γυναίκες έδειξαν πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με 47% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του περιφερικού παχέος εντέρου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των γυναικών που δεν έπιναν, υπήρχε 14% μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του ορθού σε σύγκριση με όσες πίνουν ελαφριά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::