Αλτσχάιμερ: Ειδικός αποκαλύπτει τα 3 πρώιμα συμπτώματα που ίσως αγνοείτε

Ένας ειδικός στον τομέα του εγκεφάλου αναφέρει τρία πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ που πρέπει να προσέξετε, συμπεριλαμβανομένου ενός που επηρεάζει τη διάθεση σας.

Ο Robert Love, επιστήμονας εγκεφάλου από τις ΗΠΑ, μοιράστηκε τρία προειδοποιητικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι κάποιος μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει άνοια. Τονίζει ότι η αναγνώριση αυτών των πρώιμων συμπτωμάτων είναι κρίσιμη για τη γρήγορη διάγνωση και θεραπεία, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε ένα βίντεο στο TikTok, εξήγησε: “Η πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ απαιτεί πρώιμη παρέμβαση. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα πρόληψης, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αποφύγετε την Αλτσχάιμερ και να αναστρέψετε την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με αυτήν”.

Ο ειδικός επισημαίνει ότι ένα σημαντικό σημάδι είναι η τοποθέτηση αντικειμένων σε ασυνήθιστα μέρη. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Δεν πρόκειται απλώς για λανθασμένη τοποθέτηση, αλλά για το να αφήνετε αντικείμενα σε περίεργες θέσεις, όπως να βρίσκετε τα κλειδιά σας στο ψυγείο ή το τηλέφωνό σας κάτω από το μαξιλάρι σας».

Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί επίσης  να αρχίσουν να είναι λιγότερο κοινωνικά, να μην θέλουν να δουν τους φίλους ή την οικογένειά τους ή να είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι για να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον Love, αυτό είναι ένα σημάδι “σημαντικής έγκαιρης προειδοποίησης”.

Το τελευταίο πρώιμο σύμπτωμα για εντοπισμό περιλαμβάνει αλλαγές στη διάθεσή σας. Ο Love είπε: «Η νόσος του Alzheimer δεν είναι μόνο η σκέψη. Το Alzheimer σχετίζεται επίσης με τη διάθεση». Ο νευροεπιστήμονας εξήγησε ότι αυτό το σύμπτωμα μπορεί να «σε ξαφνιάσει» επειδή πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι σημάδι της κατάστασης που προκαλεί στο μυαλό η νόσος.

Σύμφωνα με το NHS, άλλα κοινά συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ περιλαμβάνουν:

  • απώλεια μνήμης
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • δυσκολία να εκτελέσετε γνωστές καθημερινές εργασίες, όπως η σύγχυση σχετικά με τη σωστή αλλαγή όταν ψωνίζετε
  • δυσκολεύεται να ακολουθήσει μια συζήτηση ή να βρει τη σωστή λέξη
  • σύγχυση σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο
  • αλλαγές διάθεσης

Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά ήπια και μπορεί να επιδεινωθούν μόνο πολύ σταδιακά. Η κατάσταση που προκαλούν ονομάζεται συχνά «ήπια γνωστική εξασθένηση» (MCI) καθώς τα συμπτώματα δεν είναι αρκετά σοβαρά για να διαγνωστούν ως άνοια. Οι ειδικοί προτείνουν να μιλήσετε με έναν γιατρό έγκαιρα εάν ανησυχείτε για προβλήματα μνήμης ή άλλα συμπτώματα άνοιας.

Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του NHS όπου υπάρχει ένας χρήσιμος οδηγός για πολλές πτυχές της πάθησης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::