Μπορεί η καφεΐνη να αποτελέσει στο μέλλον θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η καφεΐνη ίσως έχει θετική επίδραση στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, ιδιαίτερα σε ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια.
Η σημασία της καφεΐνης έχει ήδη τονιστεί
Πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι η τακτική και μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επιβραδύνει την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζεται με τη γήρανση, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ. Η ασθένεια αυτή συνοδεύεται από απώλεια μνήμης, προβλήματα στις εκτελεστικές λειτουργίες και δυσκολίες προσανατολισμού.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Brain», ερευνητές από το γαλλικό κέντρο Lille Neuroscience et cognition ανέλυσαν τους μηχανισμούς που ευθύνονται για την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παθολογική αύξηση συγκεκριμένων υποδοχέων στους νευρώνες, στους οποίους δρα η καφεΐνη, συνδέεται με την απώλεια συνάψεων και την πρόωρη εμφάνιση προβλημάτων μνήμης, όπως αποδείχτηκε σε ζωικά μοντέλα.
Το 2016, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε αποδείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει την ενεργοποίηση αυτών των υποδοχέων σε ζώα, των οποίων η έκφραση είναι ανώμαλα αυξημένη στους εγκεφάλους ασθενών με Αλτσχάιμερ.
«Η καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει την απώλεια μνήμης»
«Αν μπορέσουμε να μπλοκάρουμε αυτούς τους υποδοχείς, η καφεΐνη ενδεχομένως θα μπορούσε να προλάβει την απώλεια μνήμης και άλλες γνωστικές και συμπεριφορικές διαταραχές», ανέφερε ο Νταβίντ Μπλιμ, διευθυντής έρευνας στο INSERM (Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Προς το παρόν, διεξάγεται μια κλινική δοκιμή φάσης 3 από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λίλλης, με τη συμμετοχή 248 ασθενών. Οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν 400 mg καφεΐνης, ενώ οι υπόλοιποι ένα ψευδοφάρμακο.
Ο στόχος της δοκιμής είναι να αξιολογηθεί η επίδραση της καφεΐνης στις γνωστικές λειτουργίες ατόμων με πρώιμα έως μέτρια συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Εάν τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι θετικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμή, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση της καφεΐνης ως θεραπευτικού μέσου για την Αλτσχάιμερ», σημείωσε ο Μπλιμ στο Γαλλικό Πρακτορείο.