Αλτσχάιμερ: Νέες ελπίδες για θεραπεία με φώτα και ήχους που καθαρίζουν τον εγκέφαλο από τοξικές πρωτεΐνες

Είναι δυνατόν στο μέλλον η νόσος Αλτσχάιμερ να θεραπεύεται με φωτεινές αναλαμπές και ήχους; Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό *Nature* υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η διέγερση των εγκεφαλικών κυμάτων υψηλής συχνότητας σε ποντίκια μπορεί να συμβάλλει στην απομάκρυνση των συσσωρεύσεων πρωτεΐνης αμυλοειδούς, οι οποίες σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Προγενέστερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η διέγερση των γάμμα κυμάτων, που είναι εγκεφαλικά κύματα υψηλής συχνότητας, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να αποβάλλει απόβλητα που ευθύνονται για νευρολογικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, η τρέχουσα μελέτη εστιάζει πιο λεπτομερώς στη διαδικασία που εμπλέκεται.

Ποιες είναι οι συγκεκριμένες λάμψεις και ήχοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ; Σε πειράματα με ποντίκια, μια ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) διαπίστωσε ότι οι αναλαμπές φωτός και οι ήχοι που παράγονται με συχνότητα 40 κλικ ανά δευτερόλεπτο (40 hertz) συνέβαλαν στην απομάκρυνση των αμυλοειδών πρωτεϊνών από το γλυμφικό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο λειτουργεί ως ένα “υδραυλικό” δίκτυο που αποβάλει τις επιβλαβείς ουσίες.

Μια συσσώρευση αμυλοειδούς πρωτεΐνης είναι αισθητή στους εγκεφάλους με Αλτσχάιμερ, αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι εάν αυτή η συσσώρευση είναι άμεση αιτία της νόσου -είναι πιθανό να συμβαίνουν πολλά περισσότερα.

«Δεν έχουμε ακόμη έναν γραμμικό χάρτη της ακριβούς αλληλουχίας των γεγονότων που συμβαίνουν, αλλά τα ευρήματα στα πειράματά μας υποστηρίζουν αυτό το μονοπάτι εκκαθάρισης μέσω των κύριων γλυμφικών οδών», λέει ο επιστήμονας Mitchell Murdock από το MIT.

Στους εγκεφάλους ποντικών που σχεδιάστηκαν για να εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το Αλτσχάιμερ, η ομάδα παρατήρησε μια αύξηση στο προστατευτικό εγκεφαλονωτιαίο υγρό όταν εφαρμόστηκε διέγερση γάμμα μέσω φωτός και ήχου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::