Τα αμύγδαλα είναι ένας διατροφικός θησαυρός με πλούσια ιστορία, καθώς καταναλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια στις περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Σήμερα, αποτελούν βασικό συστατικό σε πολλές υγιεινές διατροφές παγκοσμίως και όχι άδικα, αφού προσφέρουν πληθώρα ευεργετικών στοιχείων για την υγεία.
Διατροφικό προφίλ
Μια μικρή χούφτα (περίπου 28 γραμμάρια ή 23 αμύγδαλα) περιέχει:
- 160-170 θερμίδες
- 6 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 14 γραμμάρια υγιεινών λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστα)
- 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών
- Αξιοσημείωτες ποσότητες βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου
Οφέλη για την υγεία
- Καρδιαγγειακή προστασία
Τα αμύγδαλα βοηθούν στη μείωση της “κακής” LDL χοληστερίνης και συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, χάρη στα υγιεινά λιπαρά, τις φυτικές ίνες και το μαγνήσιο που περιέχουν. - Έλεγχος βάρους
Παρά το γεγονός ότι είναι πλούσια σε θερμίδες, οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες των αμυγδάλων προσφέρουν κορεσμό, μειώνοντας την επιθυμία για σνακ με κενές θερμίδες. - Ρύθμιση σακχάρου
Τα αμύγδαλα επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γεγονός ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. - Υγεία του εγκεφάλου και του δέρματος
Η βιταμίνη Ε δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από τη φθορά και ενισχύοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
Πόσα να καταναλώνετε;
Η ιδανική ποσότητα είναι περίπου 20-25 αμύγδαλα την ημέρα, κατά προτίμηση ανάλατα και ωμά ή ελαφρώς καβουρδισμένα, χωρίς προσθήκη λαδιού.
Τα αμύγδαλα είναι μια έξυπνη, εύγευστη και πρακτική προσθήκη σε κάθε διατροφή, που προσφέρει ενέργεια, προστασία και γεύση χωρίς ενοχές.