Ανακαλύφθηκαν ειδικοί νευρώνες στον εγκέφαλο που ενεργοποιούνται όταν βλέπουμε φαγητό

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός πληθυσμού εγκεφαλικών νευρώνων που ενεργοποιούνται αποκλειστικά όταν βλέπουμε εικόνες φαγητού. Η θέα μιας πίτσας, ενός παγωτού ή μιας μπριζόλας ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο τμήμα του οπτικού φλοιού του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης Νάνσι Κανγουίσερ και την υπολογιστική νευροεπιστήμονα Μινάξι Κόσλα, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Current Biology». Στη μελέτη τους, ανέλυσαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σε 10.000 εικόνες, χρησιμοποιώντας λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI). Ανακάλυψαν ότι στον οπτικό φλοιό υπάρχουν τέσσερις ήδη γνωστές ομάδες νευρώνων που ανταποκρίνονται σε πρόσωπα, τοποθεσίες, σώματα και λέξεις, καθώς και μια πέμπτη, νέα ομάδα που αντιδρά αποκλειστικά σε εικόνες φαγητού.

«Αρχικά προβληματιστήκαμε επειδή το φαγητό δεν είναι μια οπτικά ομοιογενής κατηγορία. Πράγματα όπως τα μήλα και τα ζυμαρικά είναι πολύ ανόμοια, παρόλα αυτά βρήκαμε έναν πληθυσμό νευρώνων που ανταποκρίνεται παρόμοια στα πιο διαφορετικά είδη φαγητού», ανέφερε η δρ Κόσλα.

Μελλοντικές μελέτες θα διερευνήσουν κατά πόσο οι αντιδράσεις του εγκεφάλου των ανθρώπων διαφέρουν ανάλογα με τις διατροφικές προτιμήσεις τους. Ήδη, με βάση τις πρώτες ενδείξεις, ο εγκέφαλος πολλών ανθρώπων αντιδρά ελαφρώς περισσότερο σε μαγειρεμένα φαγητά όπως η πίτσα από ό,τι στα φρούτα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::