Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη κατά της γήρανσης: Αποκαθιστά τους μύες που χάνονται με την ηλικία

Μια πρωτοποριακή μελέτη ανακάλυψε μια πρωτεΐνη που μπορεί να αντιστρέψει την απώλεια μυϊκής μάζας που σχετίζεται με τη γήρανση, γνωστή και ως σαρκοπενία. Αυτό το σημαντικό εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ανακτήσουν τη δύναμή τους και να αποτρέψουν την εξασθένιση. Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο ανέδειξε την ικανότητα μιας πρωτεΐνης να αναστρέφει τη γήρανση στα κύτταρα των σκελετικών μυών. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, εστιάζει στην πρωτεΐνη NANOG, η οποία πήρε το όνομά της από το Tír na nÓg, μια μυθική περιοχή στην ιρλανδική παράδοση που είναι γνωστή για την αιώνια νεότητα, την ομορφιά και την υγεία.

Σε μια σειρά από πειράματα, οι ερευνητές υπερέκφρασαν τη NANOG σε μυοβλάστες, που είναι οι εμβρυϊκοί πρόδρομοι του μυϊκού ιστού. Οι μυοβλάστες είχαν γεράσει, που σημαίνει ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να διαιρεθούν και να αναπτυχθούν.

Η υπερέκφραση βελτίωσε ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που συνδέονται με την σχετιζόμενη με την ηλικία φθορά των κυττάρων, μεταξύ των οποίων η αυτοφαγία, η ενεργειακή ομοιόσταση, η γονιδιωματική σταθερότητα, η πυρηνική ακεραιότητα και η μιτοχονδριακή λειτουργία.

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ότι η NANOG αύξησε τον αριθμό των μυϊκών βλαστοκυττάρων στους μύες ποντικών που είχαν γεράσει πρόωρα. Αυτό έδειξε τη σκοπιμότητα της αναστροφής της κυτταρικής γήρανσης στο σώμα χωρίς την ανάγκη επαναπρογραμματισμού των κυττάρων σε μια εμβρυϊκή πολυδύναμη κατάσταση, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο ογκογένεσης.

Τελικά, η εργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες ή θεραπείες που συμβάλλουν στην αναστροφή της κυτταρικής γήρανσης και μπορούν να βοηθήσουν πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Στέλιος Θ. Ανδρεάδης, διακεκριμένος καθηγητής SUNY στο Τμήμα Χημικός και Βιολογικός Μηχανικός στο UB School of Engineering and Applied Sciences.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::