Αντιγριπικό εμβόλιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα πρόληψης κατά της γρίπης, μιας εποχικής λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Καθώς ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται κάθε χρόνο, ο ετήσιος εμβολιασμός συνιστάται για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προστασία.

Πώς λειτουργεί το αντιγριπικό εμβόλιο;

Το αντιγριπικό εμβόλιο περιέχει αδρανοποιημένα ή εξασθενημένα τμήματα του ιού της γρίπης, τα οποία δεν μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη. Ωστόσο, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναπτύξει αντισώματα που προστατεύουν από τον ιό. Κάθε χρόνο, το εμβόλιο προσαρμόζεται στις επικρατέστερες παραλλαγές του ιού, όπως προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται;

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται ιδιαίτερα για τις ακόλουθες ομάδες:

  • Ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών.
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Έγκυες γυναίκες.
  • Παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών.
  • Επαγγελματίες υγείας, που εκτίθενται συχνά σε ιούς.

Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός;

Ο ιδανικός χρόνος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο, πριν από την έναρξη της περιόδου έξαρσης της γρίπης. Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να αναπτύξει επαρκή προστασία μετά τον εμβολιασμό.

Είναι ασφαλές;

Το αντιγριπικό εμβόλιο θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό. Παρενέργειες, όπως ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, ελαφρύς πυρετός ή μυϊκός πόνος, είναι συνήθως ήπιες και παροδικές. Σπάνια μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρές αντιδράσεις, γι’ αυτό ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση γιατρού.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας, περιορίζοντας τη διασπορά του ιού. Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για μια υγιή χειμερινή περίοδο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::