Η καθημερινότητα πολλών γυναικών παγκοσμίως επηρεάζεται από την ακράτεια ούρων, αφού είναι μια πολύ διαδεδομένη πάθηση.
Τι είναι η ακράτεια ούρων;
Η ακράτεια ούρων αποτελεί μια κοινή πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα πλήρους ελέγχου της ουροδόχου κύστης, οδηγώντας σε ακούσια απώλεια ούρων. Αυτό μπορεί να προκύψει λόγω διαφόρων αιτιών, όπως μυϊκή αδυναμία στην πυελική περιοχή, γενετική προδιάθεση, ουρολογικά προβλήματα ή ακόμα και λόγω φυσιολογικών σωματικών αλλαγών που συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου.
Η ακράτεια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, προκαλώντας αμηχανία και ψυχολογική πίεση. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες θεραπείες και τρόποι διαχείρισης, από αλλαγές στον τρόπο ζωής μέχρι φαρμακευτικές αγωγές και ειδικές ασκήσεις, που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.
Ποιες είναι οι μορφές που έχει;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί και τα χαρακτηριστικά της:
- Επιτακτική ακράτεια: Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια ανάγκη ούρησης με τον ασθενή να μην προλαβαίνει να φτάσει εγκαίρως στην τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ουρολοιμώξεις, νευρολογικά προβλήματα και άλλες αιτίες.
- Ακράτεια προσπάθειας: Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια άλλων σωματικών προσπαθειών όπως ο βήχας, το φτέρνισμα ή η άρση βάρους. Με την προσπάθεια που καταβάλει το σώμα για τις ενέργειες αυτές, πιέζεται η ουροδόχος κύστη και οδηγούμαστε σε απώλεια ούρων.
- Μικτή ακράτεια: Συνδυάζει στοιχεία της επιτακτικής και της ακράτειας προσπάθειας.
- Λειτουργική ακράτεια: Συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη είναι υπερπλήρης και κινητικά ή πνευματικά προβλήματα καθιστούν την έγκαιρη προσέλευση στην τουαλέτα αδύνατη, οδηγώντας σε διαφυγή ούρων. Σε αυτήν την περίπτωση η ακράτεια δε σχετίζεται με ουρολογικά προβλήματα, αλλά είναι αποτέλεσμα άλλων αιτιών, παθήσεων κ.λπ.
- Συνεχής ακράτεια: Παρατηρείται συχνή διαφυγή ούρων.
Γιατί στις γυναίκες εμφανίζεται περισσότερο;
Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. ‘Ενας παράγοντας είναι η γυναικεία ανατομία, με την ουρήθρα να είναι πιο μικρή σε σχέση με τους άνδρες, καθιστώντας την πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις, μικροοργανισμούς και προβλήματα ακράτειας.
Επιπλέον, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση, αν και σπουδαίοι σταθμοί στη ζωή μιας γυναίκας, συχνά, προκαλούν την εμφάνιση ακράτειας μετά την ηλικία των 45 ετών. Ο φυσιολογικός τοκετός, ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους μύες και τους νεύρα που ελέγχουν την ούρηση. Ωστόσο, η καισαρική τομή δεν εγγυάται πως δε θα εμφανιστούν προβλήματα ακράτεια στο μέλλον.
Η εμμηνόπαυση, με τη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων, μπορεί να επηρεάσει την ελαστικότητα και υγεία των ιστών γύρω από την ουρήθρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ακράτειας.
Τέλος, συγκεκριμένες γυναικολογικές παθήσεις, όπως η υστερεκτομη, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακράτειας.
Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης;
Οι λόγοι εμφάνισης της ακράτειας οφείλονται σε διάφορους παράγοντες όπως:
1. Ουρολογικές αιτίες:
- Λοιμώξεις του ουροποιητικού
- Δυσλειτουργίες της ουροδόχου κύστης
- Παθήσεις όπως κύστες και ουρολιθίαση
2. Γυναικολογικοί παράγοντες:
- Εγκυμοσύνη
- Τοκετός
- Εμμηνόπαυση
3. Φυσική γήρανση:
- Αδυναμία μυών ουροδόχου κύστης
4. Πίεση στην κοιλιακή χώρα:
- Βήχας, φτέρνισμα, άρση βαρών
- Παχυσαρκία
5. Φαρμακευτική αγωγή και νευρολογικές παθήσεις:
- Διαβητική νευροπάθεια
- Πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες νωτιαίου μυελού
6. Ψυχολογικοί παράγοντες και στρες:
- Ψυχολογική πίεση
- Στρεσογόνες καταστάσεις
Οι θεραπείες για να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά
Η αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων εξαρτάται από τον τύπο και την αιτία της. Οι θεραπείες ποικίλλουν από παραδοσιακές μεθόδους έως χειρουργικές επεμβάσεις, με την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας να εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς.
Συντηρητική αντιμετώπιση της ακράτειας
- Φυσικοθεραπεία και ασκήσεις πυελικού εδάφους Kegel για ενίσχυση των μυών της κύστης και του σφιγκτήρα.
- Αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, όπως η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ.
- Σχεδιασμός συχνότητας ούρησης και διαχείριση των υγρών.
- Χρήση προϊόντων ακράτειας
Φαρμακευτική αγωγή κατά της ακράτειας
- Αντιχολινεργικά για τη μείωση της επείγουσας ανάγκης για ούρηση.
Χειρουργική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ακράτειας
- Επέμβαση (μικρής διάρκειας) όπως τοποθέτηση ειδικής ταινίας στον κόλπο, της οποίας η λειτουργία είναι να υποστηρίζει την ουρήθρα.
- Εμφυτεύματα, όπως οι τεχνητοί σφιγκτήρες για αυξημένο έλεγχο της ούρησης.
Οι γυναίκες και οι άντρες που πάσχουν από ακράτεια πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για την παρακολούθηση και την προσαρμογή της θεραπείας, ανάλογα με την πορεία της πάθησής τους. Η υπομονή και η συνεχής αναθεώρηση της θεραπείας είναι σημαντική για την αποτελεσματική διαχείριση της ακράτειας ούρων.