Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες, κυρίως στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες, καθώς συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστη οσμή, γεγονός που τους καθιστά άβολα και αμήχανα. Αλλά τι συμβαίνει; Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από άλλους;
Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπεριδρωσία. Στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία, οι ασθενείς βιώνουν έντονη εφίδρωση στις μασχάλες, το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία. Αντίθετα, στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να εκδηλωθεί σε ολόκληρο το σώμα ή σε συγκεκριμένες περιοχές, και συχνά προκαλείται από φάρμακα ή υποκείμενες παθήσεις. Πολλοί τύποι φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα συμπληρώματα σιδήρου, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εφίδρωση.
Στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία, εκτός από τον υπερβολικό ιδρώτα, μπορεί να εμφανιστούν και συμπτώματα όπως πονοκέφαλος και κόπωση. Παθήσεις που σχετίζονται με αυτήν περιλαμβάνουν:
– Υπερθυρεοειδισμός
– Φυματίωση
– Ρευματοειδής αρθρίτιδα
– Παχυσαρκία
– Νόσος του Parkinson
– Διαβήτης
– Καρδιακή ανεπάρκεια
Επιπλέον, η εγκυμοσύνη και το άγχος μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της εφίδρωσης.
Συμβουλές για την αυτορρύθμιση της υπεριδρωσίας
1. Μειώστε το άγχος.
2. Αποφύγετε εξωτερικούς παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση (όπως η θερμοκρασία και το περιβάλλον).
3. Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης.
4. Ντυθείτε ελαφριά.
5. Επαναφέρετε τα υγρά που χάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
6. Χρησιμοποιήστε αποσμητικά που περιέχουν χλωριούχο αλουμίνιο.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις (με τη βοήθεια ειδικού)
– Φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει λήψη από το στόμα.
– Ενέσεις Botox.
– Χειρουργικές επεμβάσεις, που προτείνονται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις.
– Τοπική ένεση αλλαντικής τοξίνης στην πάσχουσα περιοχή (νέα μέθοδος με πολύ καλά αποτελέσματα).
Εάν η υπερβολική εφίδρωση δεν είναι προσωρινή, είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να προσδιορίσετε την αιτία της υπεριδρωσίας.