Αρτηριακή πίεση: Πιο δύσκολη η ρύθμιση της τον χειμώνα λένε οι επιστήμονες

Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Παρότι οι γιατροί προτείνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της υπέρτασης, Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν σε μια σχετική έρευνα ότι οι τιμές της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Οι εποχικές διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση ενδέχεται να απαιτούν προσαρμογές στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την υπέρταση, σύμφωνα με ερευνητές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η υπέρταση είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που απασχολεί τόσο νέους όσο και μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες.

Η αρτηριακή πίεση αντικατοπτρίζει την πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς το αίμα κυκλοφορεί μέσω αυτών. Η συστολική αρτηριακή πίεση μετρά την υψηλότερη πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται, ενώ η διαστολική αρτηριακή πίεση μετρά την πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά είναι σε χαλάρωση. Αυτές οι μετρήσεις είναι γνωστές ευρέως ως «μεγάλη» και «μικρή» πίεση αντίστοιχα.

Οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης ορίζονται ως συστολική μέτρηση κάτω από 120 mm Hg και διαστολική κάτω από 80 mm Hg.

Τι προκαλεί η υπέρταση

Αν και η κύρια αιτία της υπέρτασης δεν είναι ξεκάθαρη, παλαιότερες έρευνες έχουν καταγράψει ορισμένους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της όπως είναι η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, το κάπνισμα και μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άλλες ασθένειες, όπως:

  • καρδιαγγειακές παθήσεις
  • εγκεφαλικό
  • νεφρική νόσο
  • στεφανιαία νόσος
  • αγγειακή άνοια

Πώς ο καιρός επηρεάζει την αρτηριακή πίεση

Σε γενικές γραμμές, λένε οι επιστήμονες,η αρτηριακή πίεση τείνει να αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και να μειώνεται κατά τους καλοκαιρινούς.
«Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους το σώμα ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση είναι η συστολή και διαστολή των αρτηριών» εξηγεί ο Δρ Yu-Ming Ni, καρδιολόγος στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley.

«Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, το σώμα αντιδρά με αγγειοσυστολές, κοινώς οι αρτηρίες “σφίγγονται” και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Αντίστοιχα, όταν αισθανόμαστε ζέστη τότε τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και προκαλείται αγγειοδιαστολή που βοηθά το σώμα να δροσιστεί» προσθέτει ο ειδικός.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021, οι ερευνητές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ενός δωματίου μόλις κατά 10 βαθμούς μπορεί να προκαλέσει σημαντική αλλαγή στη συστολική αρτηριακή πίεση.

Παλαιότερη έρευνα, τον Φεβρουάριο του 2016, διαπίστωνε ότι οι ηλικιωμένοι που ζούσαν σε κρύα σπίτια με θερμοκρασία μικρότερη των 17 βαθμών Κελσίου αντιμετώπιζαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, χειρότερες μετρήσεις βιοδεικτών στο αίμα και πιο σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Για τις ανάγκες της τελευταίας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας περισσοτέρων των 60.000 ενηλίκων που λάμβαναν θεραπεία για υπέρταση μεταξύ Ιουλίου 2018 και Ιουνίου 2023, σε έξι κέντρα υγειονομικής περίθαλψης.

Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη και σε ποσοστό 60% ήταν γυναίκες.

Στην ανάλυση των μετρήσεων οι επιστήμονες διαπίστωσαν αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης έως και 1,7 mm Hg τους χειμερινούς μήνες σε σύγκριση με το καλοκαίρι.

«Τα ευρήματα υποστήριξαν την ύπαρξη εποχικής διακύμανσης της αρτηριακής πίεσης, η οποία έχει καταγραφεί και σε προηγούμενες μελέτες», επισήμανε ο Robert B. Barrett, μηχανικός λογισμικού στην Αμερικανική Ιατρική Ένωση στο Greenville, SC και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης.

Προσεκτική καταγραφή των μετρήσεων

Η επηρροή που έχει η εποχικότητα στις τιμές της αρτηριακής πίεσης αυξάνει τις ανάγκες για προσεκτικότερη καταγραφή και τους χειμερινούς μήνες ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ρύθμιση της υπέρτασης είναι η καλύτερη δυνατή.

Είναι πιθανό, να χρειάζεται αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής λένε οι γιατροί προσθέτοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί και η πιθανή επίδραση στην υπέρταση και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::