Το ασβέστιο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη παρουσία στο ανθρώπινο σώμα. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών, ενώ συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των μυών, στην πήξη του αίματος, στη νευρική μετάδοση και σε άλλες ζωτικές διεργασίες του οργανισμού. Περίπου το 99% του ασβεστίου στο σώμα αποθηκεύεται στα οστά, τα οποία λειτουργούν ως αποθήκη, παρέχοντας ασβέστιο όταν χρειάζεται για τη διατήρηση της ισορροπίας. Το μέταλλο αυτό βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου, εάν αυτό είναι απαραίτητο.
Το σώμα χρειάζεται επίσης βιταμίνη D για να απορροφήσει και να διατηρήσει τα επίπεδα ασβεστίου. Χρειάζεστε μια ισορροπία και των δύο θρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί σωστά.
Τι κάνει το ασβέστιο στον οργανισμό;
Το συγκεκριμένο μέταλλο έχει πολλούς ρόλους στο σώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ορισμένα αναπτυξιακά στάδια. Είναι σημαντικό στον οργανισμό για:
- Υγεία των οστών: Το ασβέστιο είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη, την υγεία και τη συνεχή συντήρηση των οστών. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση χρειάζονται ασβέστιο για να διατηρήσουν την οστική πυκνότητα και να αποτρέψουν την οστεοπόρωση.
- Πήξη αίματος: Το ασβέστιο παίζει ρόλο στην ικανότητα του αίματος να πήζει. Ενώ εμπλέκονται πολλά χημικά και θρεπτικά συστατικά, αυτό το μέταλλο είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
- Καρδιακή λειτουργία: Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση της δράσης του καρδιακού μυός χαλαρώνοντας τους λείους μύες γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία. Έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Μυϊκή σύσπαση: Το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της συστολής των μυών. Απελευθερώνεται όταν ένας μυς διεγείρεται. Αυτό βοηθά τη συστολή των μυών. Όταν το ασβέστιο αντλείται από τον μυ, μπορεί να χαλαρώσει.
- Πρόληψη της προεκλαμψίας: Η κατανάλωση ορισμένων ποσοτήτων ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο προεκλαμψίας.
- Βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης: Το ασβέστιο είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στη βελτίωση ορισμένων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Πόσο ασβέστιο χρειάζεται το σώμα σας;
Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο της ζωής. Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο του 2022 που δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής, αυτές είναι οι γενικές ημερήσιες απαιτήσεις που καθορίζονται από το αμερικανικό Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής:
Συνιστώμενη διατροφική δόση ασβεστίου σε χιλιοστόγραμμα (mg):
- 0–6 μηνών: 200 mg
- 7-12 μηνών: 260 mg
- 1-3 ετών: 700 mg
- 4-8 ετών: 1.000 mg
- 9-18 ετών: 1.300 mg
- 19-50 ετών: 1.00 mg
- άνδρες 51-70 ετών: 1.000 mg
- γυναίκες 51-70 ετών: 1.200 mg
- 70 ετών και άνω: 1.200 mg
- έγκυες γυναίκες 14-18 ετών: 1.300 mg
- έγκυες γυναίκες 19-50 ετών: 1.00 mg
Σημειώστε ότι οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι ίδιες για άνδρες και γυναίκες, μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Από εκείνη τη στιγμή, οι ανάγκες μιας γυναίκας αυξάνονται ελαφρώς.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μέταλλο είναι σημαντικό για τη μείωση του κινδύνου προεκλαμψίας. Για έγκυες άτομα με χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει συμπληρώματα.
Ανεπάρκεια ασβεστίου: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Οι ανεπάρκειες ασβεστίου εμφανίζονται όταν η ποσότητα ασβεστίου στο αίμα (το επίπεδο ασβεστίου στον ορό) πέφτει κάτω από 8,5 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Με ήπιες ή χρόνιες ανεπάρκειες ασβεστίου, μπορεί να μην έχετε συμπτώματα. Αλλά αν η κατάσταση γίνει πιο σοβαρή, θα εμφανιστούν συμπτώματα.
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ασβεστίου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- μυικοί σπασμοί
- κατάθλιψη
- σύγχυση
- κράμπες στους μύες
- παραισθήσεις
- αδύναμα και εύθραυστα νύχια
- εύκολα κατάγματα οστών
- επιληπτικές κρίσεις
Ορισμένες καταστάσεις υγείας ή αλλαγές στη ζωή μπορούν να συμβάλουν σε ανεπάρκεια ασβεστίου. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- εμμηνόπαυση
- υποπαραθυρεοειδισμός
- υποσιτισμός ή δυσαπορρόφηση
- παγκρεατίτιδα
- σηπτικό σοκ
- ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών και ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας
- νεφρική ανεπάρκεια
- έλλειψη παραθυρεοειδούς αδένα (λόγω χειρουργικής επέμβασης)
- συχνές μεταγγίσεις αίματος
Ποιες τροφές έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου;
Το ασβέστιο βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα. Ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η πιο γνωστή πηγή ασβεστίου, άλλα μη γαλακτοκομικά τρόφιμα μπορούν επίσης να περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου.
Ορισμένες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο περιλαμβάνουν:
- γιαούρτι
- γάλα
τυρί - σαρδέλες και σολομό
- εμπλουτισμένο μη γαλακτοκομικό γάλα (γάλα σόγιας)
- ξηροί καρποί και σπόροι
- τόφου
- λάχανο
- όσπρια (φασόλια)
- εμπλουτισμένους χυμούς και δημητριακά
Τα λαχανικά που περιέχουν ασβέστιο αλλά έχουν υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος, όπως το σπανάκι, μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο.