Συχνά ακούμε ότι η έλλειψη βιταμινών και χημικών στοιχείων μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού μας. Ωστόσο, δεν έχουμε πάρει στα σοβαρά αυτή την πληροφορία, αφού κάποια από αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι και σοβαρά. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τί μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή τους.
Βιταμίνη Α: Η έλλειψή της προξενεί αλλοιώσεις των επιθηλιακών κυττάρων, ατροφικές. Νυκταλωπία. Ξηροφθαλμία. Βλάβες δερματικές. Είναι η βιταμίνη της αυξήσεως. Η βιταμίνη αυτή είναι κατά της αναιμίας, κατά του αρθρίτη και κατά του κατάρρου. Καθαρίζει το αίμα και το δέρμα από τα εξανθήματα και ελαττώνει την οξύτητα.
Φυτά που έχουν αρκετή βιταμίνη Α : Σπανάκι, Σαλατικά, Νεροκάρδαμο, Λάχανο, Καρότα, Τομάτα, Μαρούλι, Πικραλίδα (Ταραξάκο).
Βιταμίνη Β1: Στην έλλειψη της βιταμίνης αυτής οφείλεται η αρρώστια «Μπέρι-Μπέρι».
Φυτά με αρκετή βιταμίνη Β: Τα σιτηρά — οι σπόροι τους ακέραιοι — Τα φασόλια, η φακή, τα λαχανικά.
Βιταμίνη Β2: Η έλλειψή της συντελεί σε γενική αναιμία, Δερματίτιδες, Φωτοφοβία, Μη κανονική θρέψη.
Βρίσκεται στη Τομάτα, στο Σπανάκι, στα Καρότα, στα Πορτοκάλια, στις Πατάτες, στα Σταφύλια.
Βιταμίνη Β6: Η έλλειψη της προκαλεί σοβαρές ανωμαλίες στο «Μεταβολισμό ορισμένων αμινοξέων». Αβιταμίνωση σπάνια, προκαλεί σπασμούς, δερματίτιδα, γαστροεντερίτιδα.
Το ψωμί από πλήρες σιτάρι έχει βιταμίνη 6 και ακόμη Βιταμίνη Β1 B2, E και Νίκοτινικό οξύ — παράλληλα στο ασβέστιο και στο σίδηρο.
Βιταμίνη Β12: Η έλλειψή της παρατηρείται όταν δεν παίρνεται αρκετή απέξω με τις τροφές, αλλά και όταν υπάρχουν γαστροεντερικές διαταραχές. Ακόμη τα παράσιτα των εντέρων εμποδίζουν την απορρόφηση της.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει η έλλειψη της Βιταμίνης αυτής, είναι ίδια με εκείνα που παρατηρούνται στις περιπτώσεις κακοήθους αναιμίας: Πόνοι στο στόμα και στη γλώσσα. Δυσπεψία, Μετεωρισμός μετά το φαγητό, (Φούσκωμα). Και ακόμη, δύσπνοια, παλμοί, κόπωσης, νευρίτης, διαταραχές εγκεφαλικές. Απώλεια μνήμης, ανησυχία, βραδύνοια. Ευτυχώς, ότι η ποσότητα, πού χρειάζεται για τη θεραπεία είναι πολύ μικρή.
Η Βιταμίνη αυτή είναι κατά της πολυνευρίτιδος. Κατά του αλκοολισμού. Κατά των νευρολογικών διαταραχών. Κατά τού διαβήτη και κατά της ημικρανίας.
Αυτή η Βιταμίνη δεν υπάρχει στα λαχανικά. Μόνο στα δημητριακά βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες (υπάρχει στο συκώτι, στα νεφρά και στην καρδιά και σε μικρότερες ποσότητες, στα ψάρια, στον κρόκο του αυγού και στο τυρί).
Βιταμίνη Γ: Η έλλειψη της Βιταμίνης αυτής έχει ως συνέπεια την εμφάνιση της ασθένειας του «Σκορβούτου». Ιδιαίτερα, στα βρέφη η έλλειψη αυτής της βιταμίνης, φέρνει ανορεξία, απώλεια βάρους, πόνους στις αρθρώσεις, πρηξίματα και αιμορραγία στα ούλα.
Βρίσκεται σε πολλά λαχανικά και ιδιαίτερα στα λεμόνια και στα πορτοκάλια. Ακόμη, βρίσκεται στην Πικραλίδα (Ταραξάκο).
Βιταμίνη Δ: Η έλλειψή της καταλήγει στο Ραχιτισμό, στη μη κανονική ανάπτυξη των οστών.
Η Βιταμίνη αυτή συντελεί στη σταθεροποίηση του φωσφόρου και του ασβεστίου μέσα στον οργανισμό.
Βρίσκεται στο λάδι των καρυδιών, στο λάδι της καρύδας και στο κρόκο του αυγού (κυρίως όμως στο μουρουνέλαιο).
Βιταμίνη Ε: Η έλλειψη της είναι κατά της αναπαραγωγής, συντελεί στη στείρωση. Αυτή η βιταμίνη ρυθμίζει και διατηρεί τη λειτουργία όλων των μυών και του μυοκαρδίου.
Βρίσκεται στα φύτρα του σταριού, του καλαμποκιού και στο κανναβούρι. Στα Μαρούλια και στα Φυτικά λίπη. Τα λαχανικά γενικότερα, έχουν βιταμίνη Ε.
Βιταμίνη Κ: Είναι βιταμίνη αντιαιμορραγική. Είναι η Βιταμίνη της «πήξεως» του αίματος.
Βρίσκεται σε αρκετή ποσότητα στο Τριφύλλι, στο Σπανάκι, στο Λάχανο.
Βιταμίνη Π: Η έλλειψή της εμποδίζει τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων και προξενεί το εύθραυστο των αγγείων αυτών. Εμποδίζει την παράταση της ζωής.
Η Βιταμίνη αυτή είναι κατά της αιμορραγίας, κατά της υπερτάσεως του αίματος. Κατά του διαβήτη, κατά των ρευματισμών της καρδιάς και κατά της χρόνιας νεφρίτιδας.
Βρίσκεται στα λεμόνια και στην πιπεριά και είναι μάλιστα πιο δυνατή σε ενέργεια από την Βιταμίνη Γ.
Νικοτινικό οξύ (παράγων Ρ.Ρ.). Η έλλειψη της Βιταμίνης αυτής προξενεί την αρρώστια της «Πελλάγρας».
Υπάρχει στο ψωμί από πλήρες στάρι (στα ψάρια, στο συκώτι, στη μαγιά). Η θεραπεία επιτυχαίνει μαζί με Βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Παντοθενικό οξύ: Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης φέρνει αλλοιώσεις των ιστών του επιθηλίου των βλεννογόνων με το αποτέλεσμα, την ελάττωση της αντιστάσεως κατά των μολύνσεων. Είναι Βιταμίνη του συμπλέγματος Β απαραίτητη για το σχηματισμό και την κανονική λειτουργία των ιστών.
Η Βιταμίνη αυτή υπάρχει γενικότερα στα φυτά.
Αρρώστιες και παθήσεις που οφείλονται σε έλλειψη χημικών στοιχείων από τον ανθρώπινο οργανισμό
Νατρίου: Αδυναμία, Ναυτία, Απάθεια, Πτώση πιέσεως του αίματος, Κράμπες.
Φυτά πού περιέχουν αρκετό Νάτριο: Ταραξάκο, Καρότο, Λάχανο, Μαϊντανός, Πορτοκάλια.
Καλίου: Χαλάρωση μυών, Βλάβη μυοκαρδίου, Παράλυση εντέρων, πτώση πιέσεως αίματος. Νευρασθένεια, Εγκεφαλική αναιμία, απώλεια ενέργειας, έλλειψη συγκεντρώσεως.
Φυτά πού περιέχουν αρκετό κάλιο: Νεροκάρδαμο, Ταραξάκο, Χαμόμηλο, Καρότο, Σέλινο, Λάχανο, Μαϊντανός, Σταφύλια. Οι ρίζες των φυτών και οι σπόροι τους (σε χλωρή ή ξερή κατάσταση).
Μαγνησίου: Πόνοι διάφοροι, Κράμπες, Παραλύσεις. Κακή λειτουργία των νεύρων.
Φυτά πού περιέχουν αρκετό μαγνήσιο: Βερμπάσκο, Καρότο, Καρότου φύλλα, Μαϊντανός.
Μαγγανίου: Αλλαγή ερεθιστότητος του νευρικού συστήματος και των μυών (Κράμπες) βαρύτερης μορφής. Κακή ανάπτυξη και κατάσταση του δέρματος, των τριχών, των νυχιών, Υποθερμία, Κακή αξιοποίηση της τροφής. Εναπόθεση ασβεστίου στα αγγεία του αίματος. Καθυστέρηση αναπτύξεως.
Φυτά πού περιέχουν αρκετό Μαγγάνιο : Σπαράγγι, Παντζάρια, Καρότα, Κουνουπίδι, Μαρούλι, Μαϊντανός, Σπανάκι, Ταραξάκο.
Ασβεστίου: Κακή ανάπτυξη των οστών. Καρδιακή ανεπάρκεια, Κράμπες, υπερευερεθιστότης του νευρικού συστήματος και των μυών.
Φυτά πού περιέχουν αρκετό ασβέστιο: Τουσιλάγκο, Πλαντάγκο, Χαμόμηλο, Αγκινάρα, Καρότο, Λάχανο, Σπανάκι, Ρεπάνια, Μάλαθρο, Πράσα.
Σιδήρου: Μικροκυτταρική και υποχρωμική αναιμία. Ελάττωση του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης.
Φυτά πού περιέχουν αρκετό Σίδηρο : Λάππα, Φράουλα, Βερμπάσκο, Ταραξάκο, Τσουκνίδα, Σπανάκι, Σπαράγγια, Καρότα, Μαϊντανός, Πορτοκάλια, Κριθάρι.
Χλωρίου: Καθυστέρηση αναπτύξεως, Αδυναμία μυών
Φυτά πού περιέχουν αρκετό Χλώριο : Καρότο, Κριθάρι, Μαϊντανός, Σύκα, Αμύγδαλα.
Ιωδίου: Ανώμαλη λειτουργία θυρεοειδών αδένων. Η έλλειψη ιωδίου στα παιδιά εμποδίζει την ανάπτυξη τους.
Φυτά πού περιέχουν αρκετό Ιώδιο: Νεροκάρδαμο, Σκόρδο, Καρότο, Σπανάκι, Φράουλες, Μαρούλια, Κρεμμύδια, Μαϊντανός. Πράσα, Τομάτες, Σταφύλια.
Φωσφόρου: Έλλειψη φωσφόρου δεν παρατηρείται. Πάντως ο Φωσφόρος είναι απαραίτητο συστατικό των οστών. Σε ειδική περίπτωση μπορεί να ληφθεί από τα φυτά.
Φυτά πού περιέχουν αρκετό Φώσφορο : Ταραξάκο, Νεροκάρδαμο, Αγκινάρα, Καρότο, Σέλινο, Λάχανο, Κριθάρι, Μαϊντανός, Σταφύλια.
Θείου: Έλλειψη θείου δεν παρατηρείται. Πάντως είναι συστατικό των μαλλιών. Σε ειδική περίπτωση μπορεί να ληφθεί από τα φυτά.
Φυτά πού περιέχουν αρκετό θειάφι: Σέλινο, Νεροκάρδαμο, Κρομμύδι, Καρότο, Λάχανο, Μαϊντανός.