Ασκήσεις πνευμονογαστρικού νεύρου για καταπολέμηση του στρες

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι ένα πολύπλοκο νεύρο που τρέχει σε όλο το σώμα και στέλνει σήματα από και προς διαφορετικά όργανα και μέρη του σώματος. Αυτό το νεύρο μπορεί να διεγερθεί μέσω της άσκησης για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της πέψης, τη μείωση του άγχους, την προώθηση καλύτερου ύπνου και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της ημικρανίας.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι ένα από τα μακρύτερα και πιο πολύπλοκα νεύρα του σώματος στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό το νεύρο είναι ένα σημαντικό συστατικό του παρασυμπαθητικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση διαφόρων ακούσιων λειτουργιών. Μεταφέρει αισθητήρια και κινητικά σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και των οργάνων, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το στομάχι, το ήπαρ και το έντερο.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο μεταφέρει τα σήματα, όπως πόνο, πίεση και θερμοκρασία, από και προς τον εγκέφαλο και βοηθά τον εγκέφαλο να παρακολουθεί και να ρυθμίζει διάφορες σωματικές λειτουργίες. Επηρεάζει επίσης αυτές τις λειτουργίες απελευθερώνοντας έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά στον έλεγχο της δραστηριότητας των οργάνων. Η λέξη “πνευμονογαστρικό” στα λατινικά σημαίνει “περιπλάνηση” και το πνευμονογαστρικό νεύρο αναφέρεται συχνά ως “περιπλανώμενο νεύρο” στην ιατρική.

Γιατί πρέπει να κάνετε ασκήσεις διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου;

Οι ασκήσεις διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορούν να ωφελήσουν τη γενική υγεία και ευεξία σας.

  • Καλύτερη υγεία της καρδιάς. Το πνευμονογαστρικό νεύρο επηρεάζει τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV), έναν δείκτη καρδιαγγειακής υγείας. Η υψηλή HRV σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία. Η τακτική διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να προωθήσει υψηλότερο HRV, βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς.
  • Ενισχυμένη ανοσολογική λειτουργία. Το πνευμονογαστρικό νεύρο παίζει ρόλο στη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η διέγερση του μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του χρόνου ανοσολογικής απόκρισης. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτοάνοσων παθήσεων και ταχύτερη ανάρρωση μετά από μια ασθένεια.
  • Αυξημένη γνωστική απόδοση. Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και να αυξήσει την προσοχή και την εστίαση. Μερικά άτομα αναφέρουν βελτιωμένη μνήμη, συγκέντρωση και πνευματική διαύγεια ενεργοποιώντας τακτικά το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Ασκήσεις πνευμονογαστρικού νεύρου για άγχος και γενική ευεξία

Μπορείτε να ενσωματώσετε τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου στη ζωή σας με πολλούς φιλικούς προς τον προϋπολογισμό και διασκεδαστικούς τρόπους. Το καθένα έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την προώθηση της ευημερίας και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Αθλητικές ασκήσεις: Αερόβιες ασκήσεις όπως τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, κολύμπι ή ποδηλασία μπορούν να τονώσουν το πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτές οι ασκήσεις προωθούν την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ευημερία και ευτυχία σας. Μια άλλη μορφή άσκησης είναι η γιόγκα. Η γιόγκα συνδυάζει τις σωματικές στάσεις και τον έλεγχο της αναπνοής, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου. Η άσκηση βαθιάς αναπνοής και τεντώματος ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο και προάγει τη χαλάρωση.

Ασκήσεις αναπνοής: Το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέεται στενά με την απόκριση χαλάρωσης του σώματος. Οι αργές, βαθιές ασκήσεις αναπνοής ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και προάγουν τη χαλάρωση. Αυτή η ενεργοποίηση, με τη σειρά της, διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο και βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και της πέψης και μπορεί να προωθήσει τον καλύτερο ύπνο. Οι ασκήσεις αναπνοής βοηθούν επίσης στην προώθηση της εμπλοκής του διαφράγματος. Όταν αναπνέετε βαθιά στην κοιλιά, το διάφραγμα σας, ένας μυς στην κοιλιά, εμπλέκεται πλήρως. Αυτή η κίνηση διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο και βοηθά στη ρύθμιση της παρασυμπαθητικής απόκρισης.

Βύθιση σε κρύο νερό: Η εμβάπτιση σε κρύο νερό, όπως ένα κρύο μπάνιο, ντους ή λουτρό πάγου, μπορεί να προωθήσει τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου και να προσφέρει πολλά οφέλη για το σώμα. Το κρύο νερό ενεργοποιεί την ψυχρή παλινδρόμηση, μια ψυχολογική αντίδραση στο κρύο νερό. Αυτό το αντανακλαστικό μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τη ροή του αίματος στα όργανα. Όλα αυτά διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο και μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το άγχος. Το κρύο νερό αυξάνει επίσης τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV), βελτιώνει την απόκριση στο στρες και προσφέρει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Όλες αυτές οι διαδικασίες διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο και προσφέρουν πολλές ευεργετικές παρενέργειες. Εάν σκοπεύετε να δοκιμάσετε εμβάπτιση σε κρύο νερό, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας εκ των προτέρων, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μερικούς ανθρώπους με υποκείμενες συνθήκες υγείας.

Διαλογισμός: Οι πρακτικές διαλογισμού και προσοχής βοηθούν στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του πνευμονογαστρικού νεύρου. Εστιάζοντας σε τεχνικές αναπνοής και καθισμένοι ήσυχα μπορεί να ενισχύσει τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου. Ο διαλογισμός και η προσοχή προωθούν επίσης μια πρακτική σάρωσης σώματος, μια πρακτική στην οποία κάθεστε σιωπηλά και παρατηρείτε προσεκτικά διαφορετικά μέρη του σώματος, ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως 30 λεπτά και μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της χαλάρωσης και στην τόνωση της πνευμονογαστρικής ζωντάνιας.

Τραγούδι: Το τραγούδι, το βουητό και η ψαλμωδία περιλαμβάνουν βαθιά αναπνοή και φωνή, που είναι γνωστό ότι διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτές οι δραστηριότητες εμπλέκουν τους μυς στο λαιμό και τις φωνητικές χορδές, ενεργοποιώντας το πνευμονογαστρικό νεύρο. Τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να γίνουν σχεδόν οπουδήποτε, από ένα βαθύ άσμα γιόγκα Om μέχρι τραγούδι με φίλους. Η τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου μέσω των φωνητικών χορδών και του λαιμού είναι ένας διασκεδαστικός και αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της ψυχικής ευεξίας.

Ποια οφέλη μπορείτε να περιμένετε όταν κάνετε ασκήσεις πνευμονογαστρικού νεύρου;

Πολλά αποδεδειγμένα οφέλη από τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορούν να επιτευχθούν μέσω ασκήσεων.

Μειωμένο άγχος: Το πνευμονογαστρικό νεύρο αποτελεί βασικό συστατικό του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο προάγει τη χαλάρωση. Με την εμπλοκή του πνευμονογαστρικού νεύρου, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα ηρεμιστικό και μειωτικό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και του άγχους. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μειώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και στην ιατρική για τη θεραπεία σοβαρής κατάθλιψης για όσους είναι ανθεκτικοί στα φάρμακα.

Καλύτερος ύπνος: Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου έχει αποδειχθεί ότι παρέχει έναν καλύτερο ύπνο αυξάνοντας την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευεξία και τη χαλάρωση. Μπορείτε να βελτιώσετε τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου διεγείροντας το πνευμονογαστρικό νεύρο πριν κοιμηθείτε. Η προσθήκη πρακτικών διατάσεων και ενσυνειδητότητας πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι ευεργετική για την τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου και την προώθηση ενός καλύτερου ύπνου.

Βελτιωμένη πέψη: Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με φούσκωμα, δυσπεψία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Το πνευμονογαστρικό νεύρο παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της πέψης. Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να υποστηρίξει την πεπτική διαδικασία αυξάνοντας τα γαστρικά οξέα, γεγονός που βοηθά επίσης στη βελτίωση της απορρόφησης της διατροφής. Το άγχος παίζει μεγάλο ρόλο στην αύξηση των συμπτωμάτων του IBS και η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου για τη μείωση του στρες και του άγχους μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πέψη.

Ανακούφιση από την ημικρανία: Οι ημικρανίες είναι νευρολογικές παθήσεις που χαρακτηρίζονται από έντονους πονοκεφάλους και συχνά συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως οπτικές διαταραχές και ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Οι ασκήσεις του πνευμονογαστρικού νεύρου και οι τεχνικές διέγερσης έχουν δείξει υπόσχεση στην παροχή ανακούφισης σε όσους πάσχουν από ημικρανίες, ηρεμώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και μειώνοντας τον πόνο των πονοκεφάλων ημικρανίας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::